Centerpartiet gör sitt bästa val på 30 år, men det var inte givet att det skulle bli så.  FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT

Ledare: Grönt lyft kom i skymundan

Ledare

Centerpartiets valframgång hamnade i skymundan av all debatt om regeringsfrågan, men det tål att uppmärksammas extra. Med tydlig grön human liberalism lyfte Annie Lööf och hennes parti.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

När länsstyrelserna äntligen har räknat färdigt varenda röst och personkryss i riksdagsvalet och fastställt det slutgiltiga valresultatet för riksdagen kan man bekräfta det som vallokalsundersökningarna konstaterade redan på natten. Kristdemokraternas valspurt var inget luftslott, Miljöpartiet var inte överskattade detta val medan Sverigedemokraterna i vissa mätningar faktiskt hade överskattats.

Vad som däremot är förvånande är att ingen verkar vara mer förvånad över Centerpartiets framgångar. Alla opinionsundersökningar den här mandatperioden har förvisso pekat på att Centerpartiet går uppåt, men är det någonting alla opinionsundersökningar borde ha lärt oss är att vad som helst kan hända. Valrörelser kan lyfta, men också gå i stå.

Även den mest uträknade kristdemokraten kan göra ett succéval och Centerpartiets tidiga rusning i opinionen hade lika gärna kunnat bli platt fall.

Centerpartiet gör sitt bästa val på 30 år, men man behöver inte gå långt tillbaka för att hitta katastrofsiffror. Inför valet 2014 låg Centerpartiet i flera opinionsmätningar under fyraprocentsspärren. Efter valet 2014 var Alliansen sargad och Annie Lööf klev på många sätt fram som den självklara ledaren. Moderaternas kris lyfte Centerpartiet och Annie Lööfs position, men när krisen avtagit något sjönk man också i opinionen.

C toppade formkurvan för tidigt och Moderaterna lyckades häva sin partiledarkris. Centerpartiets framgång var alltså inte given.

Liksom Vänsterpartiet i viss mån har skördat framgångar på regeringens misslyckanden, så har Centerpartiet skördat framgångar på att stå upp för en human flyktingpolitik och vara ett stabilt alternativ till sköra Moderaterna. C har varit stabilt när andra har vacklat, men att stå stadigt när det blåser leder inte automatiskt till framgångar.

Liberalerna har val efter val kört på med skola och EU. Frågor som egentligen alltid är på tapeten, men som aldrig riktigt engagerar nog för att lyfta en valrörelse.

Det här valet stod Centerpartiet upp för en grön human liberalism, liksom man har gjort andra val. Att detta val var ett värderingsval bidrar till framgången. Valet 2018 är en framgångssaga för ett parti som bara för några år sedan sågs som uträknat.

Även om C har visat sig vara ett stabilt alternativ i en sargad Allians så visar också detta val att grön human liberalism är ett politiskt alternativ som många icke-socialister vill se. SVT:s vallokalsundersökning som undersökt väljarströmmarna visar att merparten av de som röstade på Centerpartiet i det här valet kommer från något av Allianspartierna.

Det är en framgång för alla och envar att en grön human liberalism äntligen är en framgångsfaktor.

Elin Larsson

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

CenterpartietLedareLiberalismVal 2018
Relaterat