Från och med den 1 januari är det förbjudet att handla med elfenben i Kina. Förhoppningsvis kan det leda till minskat tjuvskytte och en positiv utveckling för världens vilda elefanter. Foto:

Ledare: Här är tio positiva nyheter från januari

Ledare

I dessa bistra januaritider finns skäl att lista tio goda nyheter för världen.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Här är tio positiva nyheter som skedde eller presenterades nu i januari. Syftet med listan är inte att vi ska glömma dåliga nyheter eller problem. Syftet är snarare att vi inte ska glömma positiva nyheter, dessa får inte alltid så mycket uppmärksamhet. Hur många av dessa nyheter har du hört talas om?

1. Få dog av naturkatastrofer 2017. Jämfört med många av åren från 1900-talets början och framåt var det få som dog av naturkatastrofer 2017. Det är betydligt färre som dött i naturkatastrofer under de senaste åren jämför med mitten av 1900-talet. Detta visar en ny sammanställning från webbsidan “Our World in Data”, som drivs av ansedda Oxford University. Däremot har antalet naturkatastrofer ökat sedan mitten av 1900-talet. En viktig anledning till att antalet dödsoffer från naturkatastrofer minskat är den ökade användningen av mobiltelefoner, vilket gör att fler kan förvarnas och evakueras innan exempelvis en orkan.

2. Världsekonomin går stark. Internationella valutafonden skrev nyligen upp prognosen över den globala tillväxten till 3,9 procent 2018 och 2019. Tillväxten är mer samordnad än på åtta år och sker exempelvis både i USA, Europa och Kina. Att tillväxten ökar gör att det blir enklare att finansiera andra framsteg, som exempelvis en del av de som finns på denna lista.

3. Rekordfå dog på de svenska vägarna 2017. Antalet döda i vägtrafiken är det lägsta sedan andra världskriget, enligt Transportstyrelsens preliminära statistik. Det tidigare rekordet är från 2015.

4. Framsteg för cancertester via blodprov. Ett nytt test för att upptäcka tidiga fall av åtta olika sorters cancer har gett lyckat resultat, visar en studie i den vetenskapliga tidskriften Science. Detta kan innebära att fler cancerfall kan upptäckas och behandlas tidigt. Detta ska nu testas på ett större antal personer och förhoppningsvis kan tekniken användas på kliniker inom några år.

5. Arbetslösheten i Sverige minskar. Den starka världsekonomin märks även i Sverige. Totalt var det 6 000 färre arbetslösa i slutet av december jämfört med samma tid 2016, visar statistik från Arbetsförmedlingen.

6. Storbritannien stänger kolkraftverk. Efter 140 års eldande kommer den kvarvarande kolkraften att fasas ut 2025, meddelade den brittiska regeringen i början av januari.

7. Enklare malariatest. Brasilianska forskare har tagit fram ett papper som kan ändra färg på 30 minuter när det kommer i kontakt med blod eller saliv från en malariasmittad person. Förhoppningen är att testet kan få stor betydelse på landsbygden.

8. 2017 var det säkraste flygåret någonsin. Trots att fler flög än någonsin var det inga jetplan som kraschade 2017.

9. Kina stoppar handel med elfenben. Från och med den 1 januari är det förbjudet att handla med elfenben i Kina. Eftersom Kina bedöms ha varit världens största marknad för handel med elfenben kan detta leda till minskat tjuvskytte.

10. Världens största solvärmeverk ska byggas i Australien. Myndigheterna i delstaten South Australia har gett tillstånd till bygget av en anläggning som ska kunna ge energi till cirka 35 procent av delstatens invånare.

Elias Rosell

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

EkonomiEnergiHandelInrikespolitikKlimatLedareResorUtrikespolitik
Relaterat