Den fläckiga väggen hemma hos Sverigedemokraternas partiledare är ett misslyckande för samhället. FOTO: JOHAN NILSSON/TT

Ledare: Hemfriden gäller även Åkesson

Ledare
annons

Onsdagens presskonferens med Sverigedemokraterna var en besvikelse vad gäller nyhetsvärde. Långt viktigare är den fråga som konferensen inte handlade om.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Sent under tisdagskvällen kallade Sverigedemokraterna till presskonferens på onsdagsförmiddagen, de ”hade något viktigt att ­berätta”.

Minuter innan presskonferensen skulle börja skrev partiledaren Jimmie Åkessons sambo på Facebook om hur parets hem hade blivit attackerat kvällen innan. Hon nämnde att en eller flera personer hade skjutit raketer, kastat ägg och försökt ta sig in i deras hus. Den lokala polisen bekräftade att anmälan om detta gjorts. Därför var det många som inför presskonferensen trodde att detta också skulle bli temat. Om de svårigheter och utmaningar som kommer av att vara folkvald. Om de prövningar ens nära och kära får stå ut med för att man är i demokratins tjänst.

Så var dock inte fallet, presskonferensen hölls för att presentera att den moderata riksdagsledamoten ­Patrick Reslow byter parti. Han begär utträde ur ­Moderaterna och går över till Sverigedemokraterna. Reslow sitter i justitieutskottet och konstitutionsutskottet och har tidigare varit ordförande för Malmömoderaterna. Hans partibyte är utan tvekan en fjäder i hatten för SD och Åkesson, som här kan hävda att oppositionens ovilja att bedriva en hårdare politik mot ­regeringen får både väljare och förtroendevalda att byta sida. Det är förstås den historien de vill sälja, SD sanningssägaren, det enda oppositionspartiet, och bli tagna på allvar som en seriös aktör i den rollen.

Det finns dock en helt annan sida. Som det faktum att Reslow avgått som ordförande internt i Malmö ­efter en strid där han mer eller mindre blev petad efter missnöje från de egna medlemmarna. En ­historia om en riksdagsledamot som inte gjort sitt jobb och lagt in sina timmar, som därför skulle förlora sin plats, och därmed ett bekvämt jobb, i nästa val. En riksdagsman som gjorde en uppgörelse med SD, han ger dem seriositet och de ger honom möjligheten att fortsätta håva in en skattefinansierad lön. Det är då en betydligt mindre glamorös bild som framträder än den på Åkessons triumfatoriska presskonferens.

Mer betydelsefullt och intressant är det då att gå till­baka till det som kom fram precis innan nyheten släpptes, den som presskonferensen inte handlade om, den om de fysiska attackerna mot politiska ­företrädare. Det är en verkligt viktig fråga som kräver vår uppmärksamhet i betydligt högre grad än någon vinstmaximerande avhoppande moderat.

Sverigedemokraterna är fortsatt ett av de mest kontroversiella partierna i svensk politik, och dess säkerhet måste därför bevakas särskilt noga. Att personer som attackerat Åkessons hem nästan tog sig in i familjens hus är att betrakta som ett misslyckande för samhället och för vår förmåga att garantera alla medborgare samma trygghet och rätt till säkerhet. Att mobilisera tillsammans mot politiskt våld är viktigt långt bortom allt partikäbbel.

Hanna Marie Björklund

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

ModeraternaSverigedemokraternaDemokratiLedarePolitikPolitikerSamhällsskydd
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka