Ju mer bekvämlighet uppkopplade föremål ger oss, desto mer sårbara blir vi för angrepp mot dessa.  FOTO: ADAM WRAFTER/SVD/TT

Ledare: Hur bekväma vill vi vara?

Ledare

Den fysiska och den digitala världen sammanflätas allt mer. Framöver måste var och en avgöra hur mycket av sin säkerhet och integritet man är villig att offra för den tekniska bekvämlighetens skull.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

30-årige Freddy Grip har ett microchip-implantat i varje hand, mindre än riskorn under huden mellan tummen och pekfingret. Implantaten hjälper Freddy i vardagen: de fungerar som biljett när han åker tåg och som nyckel när han låser skåpet på badhuset. Målet, säger han i en intervju med SVT, är att göra plånbok, nycklar och andra saker som man lätt glömmer hemma överflödiga.

Freddy är långt ifrån ensam. Av de 10 000 personer världen över som har opererat in microchip finns drygt 3 000 i Sverige, och antalet svenskar med sådana implantat har tredubblats på bara ett år. Chipimplantaten är ett tydligt tecken på att den fysiska världen sammanflätas med den digitala. Det leder till mer bekvämlighet och effektivitet i vardagen, men också till större risker.

Ett exempel på hur mer uppkoppling kan medföra större risker fick det fyrstjärniga Seehotel i österrikiska Alperna erfara. Mellan december 2016 och januari 2017 angreps hotellets nyckelkortssystem vid inte mindre än fyra tillfällen av hackare som krävde en lösensumma. Som småföretagare trodde Christoph Brandstatter, Seehotels chef, inte att någon skulle vara intresserad av att hacka hotellet, och han hade därför ingen plan för vad man skulle göra i en sådan situation. I Sverige har hackare lyckats med att sänka värmen för 700 hushåll i Motala och stängt av varmvattnet i en bostadsrättsförening i Linköping.

De som bär microchip i handen invänder kanske att dessa är svåra att hacka. Fast även om det är krångligt är det inte omöjligt, och microchipen lämnar även digitala avtryck när de interagerar med exempelvis dörrar eller skrivare. Dessutom ger microchipen företag en långtgående insyn i ditt privatliv: var du befinner dig, hur länge du äter lunch, hur många gånger du går på toaletten på en dag.

Det finns flera sätt att bli bättre rustad för en framtid med fler internetuppkopplade föremål. Två sätt är att byta ut standardlösenord som “admin” och “123456” och att låta apparater styras via interna nätverk i stället för att vara kopplade direkt till internet.

Till syvende och sist är det upp till var och en hur stor risk man är villig att acceptera genom att ha allt fler av sina tillhörigheter uppkopplade. Ju mer bekvämlighet uppkopplade föremål ger oss, desto mer sårbara blir vi för angrepp mot dessa föremål.

Just därför kommer en av framtidens knäckfrågor att bli hur mycket bekvämlighet vi vill ha på bekostnad av vår personliga säkerhet och integritet. På Seehotel har man installerat brandväggar och nya antivirusprogram, och återgått till traditionella metallnycklar. “Vi har fått bra respons på de gammaldags nycklarna”, sade Christoph Brandstatter till BBC. “Det ger våra gäster en hemtrevlig känsla.”

Emanuel Örtengren

Ledarsidan blickar framåt

I en serie artiklar blickar ledarsidans medarbetare framåt, in i nästa år och vidare. I dag kan ni läsa tredje delen av fem, där Emanuel Örtengren betraktar det allt mer uppkopplade samhället.

Läs mer om dessa ämnen

Teknik och vetenskapLedareSamhällsskydd