Det är en viktig markering att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor inte bara stoppar stödet till en förening som SUM, med starka band till islamism, utan också riktar direkta återbetalningskrav.  FOTO: HENRIK HOLMBERG / TT

Ledare: Islamister ska inte ha statligt stöd

Ledare

Föreningen Sveriges Unga Muslimer förlorar sitt statsbidrag – igen. Ett förslag som bådar gott för vår demokrati och jämställdhet.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Slöseriet med skattepengar har fortsatt år efter år. Missade du den bidragsfinansierade kamelfarmen i Göteborg? Eller när Nyköpings kommun köpte en vaginamålning för 50 000 kronor till en högstadieskola, vilken sedan täcktes över – tillfälligt – för cirka 18 000 kronor? Exemplen är många, men förutom slöseriet är de flesta rent ofarliga.

Det finns dock flertalet tvivelaktiga organisationer och projekt som har beviljats skattemedel i mångmiljonklassen. Föreningen Sveriges Unga Muslimer har under årens lopp finansierat sin verksamhet genom statsbidrag. Rättare sagt MUCF - Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor – som numera slagit fast att de förlorar sitt bidrag. Anledningen? De stöttar inte demokratin (Aftonbladet 11/4-18).

MUCF har nyligen släppt sin rapport om varför de valt att avslå SUM:s bidragsansökningar. Förvaltningsrätten har tidigare gett SUM rätt till bidrag, men MUCF har inte gett sig i kampen. Den nysläppta rapporten vittnar om starka band till den islamistiska och våldbejakande rörelsen. De har återkommande gånger bjudit in homofoba föreläsare som bland annat hyllat självmordsbombningar. Medlemmar från Eskilstuna har åkt till Syrien för att kriga. Listan räcker gott för att slänga bidragsansökan i papperskorgen.

Den nya utredningen fastställer inte endast bidragsavslaget, utan presenterar ett saftigt återbetalningskrav: 1,3 miljoner kronor (SUM:s årliga bidrag för år 2016). Det är ett kvitto på att demokratins fördelar inte kommer utan motkrav. Ska du bedriva demokratisk finansierad verksamhet ska du inte verka för dess avveckling.

Beslutet kom dock som en chock för den islamistvänliga föreningen. I ett pressmeddelande skriver de att rapporten är konspiratorisk, samt att de är demokratiskt sinnade. Förnekelse är ett fascinerade fenomen, särskilt när de gång på gång bjudit in föreläsare som uttalar sig kritiskt mot kvinnor och homosexuella. Förra året avslöjade Aftonbladet att de återkommande bjudit in föreläsare – som i islams namn – sagt det ena och det andra. Bland annat att kvinnor inte bör få lämna sina hem utan mannens tillåtelse. De ska inte få visa hud, klä sig i färger eller bära parfym. Om flickor från 12-års ålder bryter mot dessa regler kommer de till helvetet (Aftonbladet 13/4-17).

Vad är demokrati för Sveriges Unga Muslimer? Det är sannerligen inte frihet för det motsatta könet. Tvärtom ska kvinnors valfrihet flyttas över till männen. Ty kvinnor med både utbildning och ett U-ringat linne är en fara för oss alla. Kan vi tänka oss något farligare än kvinnlig frigörelse? Den islamistiska kvinnosynen är unken, men som tur är inte längre statsfinansierad.

Linnea Hylén

Fotnot: I en tidigare version av ledaren stod det att vaginamålningen i Nyköping målades över. Det gjordes aldrig, den täcktes däremot över under en tid.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

SamhälleFöreningslivLedareSamhällsskyddstatsförvaltningvåldsbejakande jihadister
Relaterat