500 socialdemokratiska traineejobb räcker inte långt. Budskapet från Alliansen är att det ska bli billigare att anställa, mer lönsamt att ta ett jobb, och enklare att driva företag. FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT

Ledare: Jobbpolitiken stärker Alliansen

Ledare

Prata går ju men prata fram jobb går inte.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

”Ni pratar ju bara om detta, men ni gör nästan ingenting” sade Moderaternas nyvalde partiledare Ulf Kristersson till statsminister Stefan Löfven när de debatterade jobben i Agenda. Det hade han rätt i.

Löfven och Socialdemokraterna gör ofta stora poänger av att de är emot oppositionens förslag, och att arbetsmarknaden tuffar på som ett tåg. De pratar mer sällan om vad de själva genomför för reformer.

Det finns förstås goda skäl till det. De vallöften Socialdemokraterna ställde ut har de knappast levererat på. I en utredning för tankesmedjan Timbro visar Isak Kupersmidt, som också är medarbetare här på ledarsidan, att resultaten av regeringens insatser är bleka.

Av de utlovade 13 000 utbildningskontrakten har det blivit strax över 2 000. Av de utlovade 32 000 traineejobben har det blivit under 500. Och som ledarsidan konstaterat tidigare räcker inte heller snabbspåren långt.

När Socialdemokraterna satt i opposition sade de att skattesänkningar var ett dyrt sätt att få fram få jobb. Men den politik de själva driver i regering är väldigt mycket dyrare.

Som Ulf Kristersson sade: ”Ni pratar ju bara om detta, men ni gör nästan ingenting.”

Moderaterna är däremot helt inställda på att göra någonting. I tisdags anordnade de ett seminarium om sin ekonomiska politik, där de hade bjudit in några av de tyngsta ekonomerna för att kommentera och utvärdera Moderaternas ekonomiska politik.

De lanserar sänkningar av skatten för de med lägst inkomster, förändringar av försörjningsstödet för att det ska löna sig mer att arbeta, och mycket annat. Det är en liten del av de förslag Kristersson tar med sig in till partistämma i helgen.

Han kan också glädja sig med att han inte är ensam, utan har hela Alliansen med sig. Kanske inte i varje detalj av varje förslag. Men den gemensamma inriktningen är tydlig. Det ska bli billigare att anställa, mer lönsamt att ta ett jobb, och enklare att driva företag.

Med växande klyftor mellan inrikes och utrikes födda, en arbetslöshet på 32 procent bland personer födda utanför Europa och ännu fler nyanlända personer på väg in på arbetsmarknaden, behövs fler åtgärder för en fungerande arbetsmarknad än 500 socialdemokratiska traineejobb.

Det är en inriktning som skulle göra gott för Sverige.

Caspian Rehbinder

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

ArbetsmarknadInrikespolitikLedare
Relaterat

Mest delat denna vecka