Kinas president Xi Jinping. Foto:

Ledare: Kina är fortfarande en vidrig diktatur

Ledare
annons

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

I sitt tal på det världsekonomiska toppmötet i Davos i januari sade Kinas president Xi Jinping det som många önskade höra från en världsledare. Xi Jinping betonade då vikten av att världens länder står fast vid klimatavtalet från Paris, att Kina håller fast vid frihandeln och att ingen skulle vinna på ett handelskrig. När Donald Trump sedan beslutade att USA ska lämna Parisavtalet var Kina tydliga med att de står fast vid avtalet. Kina har närmast börjat framstå som en moralisk världsledare. “I en värld som har förändrats över en natt efter Trumps tillträde som USA:s president verkar Kina plötsligt stå för stabilitet och vara på ´vår´ sida.”, skrev Jonas Söderström vid Utrikespolitiska institutets Asienprogram efter Xi Jinpings tal i Davos. Och Kina menar faktiskt allvar med miljön. I januari avbröt Kina planerna på 103 nya kolkraftverk som planerades eller var under konstruktion. Koldioxidutsläppen från den kinesiska energiproduktionen minskar, enligt Internationella energirådet. Kina är en av de främsta anledningarna till varför det fortfarande finns skäl att inte ge upp hoppet om klimatet. Som om det inte vore nog är Kina den största orsaken till att FN:s millenniemål om att halvera fattigdomen uppnåddes, Kina stod för tre fjärdedelar av världens fattigdomsminskning mellan 1990 och 2005. Totalt har 800 miljoner kineser lyfts ur fattigdom under de senaste decennierna, till stor del genom handel och marknadsekonomi.

Detta är fantastiska framsteg, men det får inte heller göra att vi inte ser andra delar av Kina. Det gäller att kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Kina är både närmast en miljöhjälte och en fruktansvärd diktatur. Det ena varken ursäktar eller förminskar det andra. Att Kina är en brutal diktatur vittnade inte minst den i cancer nyligen avlidna nobelpristagaren Liu Xiaobo om. Liu Xiabo kunde dock inte hämta sitt nobelpris. Istället för att vara i Oslo i december 2010 hade han året innan dömts till elva års fängelse för "omstörtande verksamhet” efter att ha författat ett upprop för mer fri- och rättigheter. Liu Xiabo är tyvärr bara en av många som fängslats. Tusentals personer sitter fängslade för sina politiska eller religiösa övertygelser. Cirka 10 000 anhängare till den religiösa rörelsen Falun Gong fängslades mellan 1999-2009. En femtedel av dem har dött i fängelset, enligt människorättsgrupper.

Som tidningen The Economist påpekar så borde västvärlden kritiserar Kina tillsammans. Det är bättre än om ett land gör det ensamt. Efter att den norska nobelkommittén gav fredspriset till Liu Xiabo 2010 dröjde det ända till 2016 innan Kina återställde relationen med Norge. Men Kina är troligen alldeles för handelsberoende för att kunna ha dåliga relationer med hela västvärlden samtidigt. Omvärlden måste fortsätta samarbeta med Kina, men samtidigt inte blunda för Kinas övergrepp mot demokrati och mänskliga rättigheter.

Elias Rosell

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

KinaMänskliga rättigheterKlimatLedareMiljöPolitik
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka