Att unga med busskort under terminerna ska få resa fritt även under ledigheter är allt annat än kostnadsfritt. Räkningen skickas till alla skattebetalare.  FOTO: SANDRA NORDIN

Ledare: Någon annan får betala för dina barns resor

Ledare

Sommarbusskort är allt annat än gratis. Någon annan får betala för dina barns resor.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Inom några veckor väntas beskedet komma om att Sörmlands skolungdomar får fri tillgång till kollektivtrafiken i sommar. Precis som skärgårdsvattnet innehåller förslaget både sött och salt.

Sommarlovet är för de flesta skolbarn årets ­roligaste period med sol, bad och glass i värmen. I cirka 10 veckor är de lediga från studierna, vilket är något av en avlägsen dröm för yrkesarbetande vuxna.­ Föräldrar till skolbarn kan som mest vara lediga i några veckor. Resten av tiden för barnen spenderas på egen hand eller hos släktingar.

Om några veckor beslutar Sörmlands kollektiv­trafiksmyndighet om skolungdomar ska få ett ”gratis” busskort under sommarhalvåret. I nuläget erbjuds fri kollektivtrafik till dem under terminerna. Oavsett var du bor ska du kunna åka till skolan. Det är en i grunden god princip som kan liknas med fri tillgång till skollunch, läroböcker och pennor. Din härkomst ska inte stå i vägen för ditt lärande, och din framtid.

Kollektivtrafikmyndighetens ordförande Monica ­Johansson (S) har dock redan gått ut med att hon nästan kan utlova dess genomförande. Johansson argumenterar för att ungdomar bör få tillgång till kollektiv­trafiken året om, oavsett plånbok. De har redan tillgång till den på terminerna, varför inte året om? Satsningen kommer troligtvis gå igenom om regeringen beviljar extra stöd till projektet. Regeringen har tänkt sig öronmärka 380 miljoner kronor till sommarbusskort för skolungdomar nationellt, men det slutgiltiga beskedet kommer i april. Johansson understryker att projektet kommer finansieras av länet om inte staten godkänner deras förfrågan. Det är en uppenbart viktig fråga för ­Johansson och Socialdemokraterna (SN 21/3).

Som i allt finns både för- och nackdelar. Det som spelar roll är vad som väger tyngst. Det är en god tanke att ge ungdomar möjlighet att åka buss till badstränder och till vänner. När föräldrarna arbetar kan ett busskort bli en biljett till nya äventyr utanför hemmet.

Däremot bör vi lyfta blicken och erinra oss varför de fria resorna har beviljats från första början. Gratis är gott och det är trevligt att ge allt till alla. Priset får ­någon annan betala, vilket sedermera syns på skattebeskedet. Premissen att ge mer för att man redan har är inte självklar.

Fria bussresor har beviljats för att möjliggöra studier. Studier kräver engagemang, vilket blir den givna motprestationen för privilegiet. Fria skolluncher, bussresor och studiematerial ökar drivkrafterna för studier, samtidigt som det signalerar att inget kommer utan arbete.

Att bevilja ett extra busskort kommer inte få framtidens generation att tro att allt gott härleds från statens hand. Vi bör dock alltid vara försiktiga med att strössla privilegier, utan motprestation. En gång är ingen gång men två gånger är en vana.

Om målet är att aktivera ungdomar under sommarlovet finns andra möjligheter. Varför inte uppmuntra till sommarjobb eller att starta UF-företag? Sådana möjligheter bidrar långt mer till ungdomars utveckling än ett ”gratis” busskort.

Linnea Hylén

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

ämne/skolaLandstinget SörmlandBussEkonomiLedaresommar
Relaterat