Hur länge sitter de kvar på sina stolar? Foto:

Ledare: Personstrider riskerar att göra partierna irrelevanta

Ledare
annons

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Det har varit ett par turbulenta veckor i svensk politik, särskilt för Moderaterna och Liberalerna där ledarskapet utmanas. Liberalernas siffror är inte mycket sämre än vanligt, SCB:s stora undersökning i maj visade en position strax ovanför spärren, vilket är var de legat de senaste åren. Då har Kristdemokraterna egentligen det mer svettigt med upprepade mätningar under riksdagsspärren, men KD delar inte L och M:s problem med bristande auktoritet internt för ledningen.

Både Jan Björklund och Anna Kinberg Batra har blivit ifrågasatta, särskilt denna vecka. M brottas med lågt förtroende bland allmänheten och uppenbara problem att hantera den splittring som deras olika budskap skapar. Vissa ifrågasätter Kinberg Batra även internt, men det känns främst som man i partiet är rädda för faktumet att hon inte går hem hos väljarna. Den presskonferens som hölls förra veckan där hon meddelade att hon sitter kvar bekräftade dock att det inte blir något byte. Får hon stöd i det här skedet är det ingen som hinner och orkar utmana innan valet som snart bara är precis ett år bort.

Då har L en jobbigare situation vad gäller deras interna partikultur. Björklund är inte den mest populära partiledaren, men han har inte heller direkt minskat opinionsstödet under de sista åren av sitt ledarskap. Däremot verkar det finnas ett internt tryck på att han nu har suttit för länge, mest från gräsrotsmedlemmar. Förra veckan blev det till sist bekräftat att Brigitta Ohlsson, som länge varit en stark röst i partiet, nu utmanar honom öppet. Många medlemmar stödjer henne, många i partiets ledning är lojala med Björklund. Beskedet om att det inte blir någon vägledande medlemsomröstning om ledarskapet väckte därför en hel del reaktioner under långhelgen.

På en arena som den politiska är personfokuset i längden oundvikligt eftersom det alltid finns ett mått av popularitetstävling. Samtidigt är det också en del av utmaningen. Många svenska väljare känner motvilja inför personstrider och tjafs, särskilt unga. Allt färre svenskar är idag engagerade i föreningar. Civilsamhället och partiernas medlemssiffror klättrar neråt år efter år. Just nu är det två allianspartier som krisar men hotet är giltigt för alla. Partierna får inte bli krympande kompiskretsar som gnabbar på varandra i ledarstrider, då kommer de göra sig irrelevanta för många medborgare och det förlorar hela demokratin på. När Centerpartiet valde Annie Lööf skedde det efter en genuin och gedigen förankring blanda alla medlemmar. Alla andra partier borde ta lärdom av detta. Slutna rum med allsmäktiga partistyrelser och knivar i ryggen bakom stängda dörrar kommer aldrig att locka morgondagens medlemmar. Och opinionssiffrorna riskerar att bli därefter med mer splittring och stöd för tillfälliga populiströrelser.

Hanna Marie Björklund……

Läs mer om dessa ämnen

Birgitta OlssonAnna Kinberg Batra (M) Jan Björklund (L) Ledare
annons

Mest delat denna vecka