Uppmaning till utredning är tyvärr inte samma sak som att gårdsförsäljning faktiskt blir möjlig, men det är ett steg på en lång väg dit. Foto:

Ledare: Ropa inte hej än till gårdsförsäljning

Ledare

En uppmaning till regeringen att utreda gårdsförsäljning kommer med all sannolikhet i dag att röstas igenom i riksdagen. Det betyder dock inte att förslaget blir verklighet.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

I dag, torsdag den 26 april, förväntas riksdagen rösta igenom en uppmaning till regeringen att utreda införandet av gårdsförsäljning. Just denna omröstning är lite speciell på så vis att det nu för första gången finns en majoritet i riksdagen för gårdsförsäljning. Förslaget gick igenom socialutskottet för några veckor sedan och nu är det dags för omröstning i hela riksdagen. Det blir all sannolikhet ett ja även där.

Gårdsförsäljning har flera goda argument. Det innebär en möjlighet för alla de småskaliga hantverksproducenter som nu växer fram inom exempelvis öl- och vintillverkning att få en chans att erbjuda sina varor till konsumenter. Att komma in på Systembolaget är en lång och krånglig process som fortfarande är för svår för exempelvis många mikrobryggerier. Det ger även en ny möjlighet att visa upp och marknadsföra sina produkter. Ett mikrobryggeri skulle kunna bjuda in till visning av sin anläggning, provsmakning av produkterna och sedan erbjuda de inbjudna att köpa med sig några flaskor hem. I dag är det inte möjligt.

Sveriges alkoholmonopol är inte detsamma som för 30 år sedan. Genom globalisering, rörlighet och e-handel finns det redan i dag i praktiken alternativ till det statliga monopolet. Detta har fortfarande inte gjort att vi förfallit i anarki och missbruk, vilket inte heller är fallet med andra länder i Europa trots att de inte har exakt samma modell som vi. Politik slår ekonomiska resurser, men teknologi slår politik.

Det har även skett förändringar i vår alkoholkultur. Fler tar sig ett glas vin till vardags i dag, men de totala skadorna av missbruk minskar eftersom vi samtidigt dragit ner på supandet. Vi värdesätter inte längre billiga varor av låg kvalitet utan bryr oss allt mer om råvaror, smaker, kvalitet, mathantverk. På bara några år har antalet mikrobryggerier ökat med flera hundra procent. Gårdsförsäljning kommer handla om denna konsumtion, inte om plattor med billig öl.

Dessa argument, och andra, är vad allt fler partier lyssnat till och därför tagit ställning för gårdsförsäljning. Men det är inte säkert att förslaget blir verklighet bara för att det nu finns en majoritet för. Det enda riksdagen kan göra är att skicka en uppmaning till regeringen att tillsätta en utredning, för att på sikt lägga en proposition, ett konkret förslag. Och det är just detta som är lite problematiskt. Trots att en majoritet av folket är för ett förslag, och trots att de har med sig en majoritet av de partier som sitter i riksdagen, så kan man inte nödvändigtvis få igenom det till regeringen.

Det må så vara att svensk vänster fortfarande inte gillar gårdsförsäljning, men den borde visa respekt för majoritetens vilja och tillsätta en utredning om det blir ett ja i riksdagen i dag.

Hanna Marie Björklund

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

AlkoholArbetsmarknadLantbrukLedareNäringslivlandsbygdsutveckling
Relaterat