De nya reglerna om personalliggare är ett brutalt tydligt exempel på hur långt staten kan gå för att försvåra och förvärra livet för hundratals företag. Sunt förnuft verkar helt ha uteblivit. FOTO: KENNY BENGTSSON/SVD/TT

Ledare: Skattebyråkrati utan proportioner

Ledare

Nya regler för personalliggare för vissa branscher kommer ge helt absurda följder för små familjeföretag. Helt i motsats till en princip om proportion i lagen.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Det finns länder där småföretag själva får höra av sig till skattemyndigheten i slutet av året och rapportera hur mycket skatt de ska betala. Att ett sådant system gör att ­staten inte får in tillräckliga inkomster och att det öppnar för ett omfattande skattefusk är inte helt svårt att räkna ut. Det är med stor sannolikhet inte något optimalt system.

Men det är möjligt att gå för långt åt andra hållet­ och skapa system som inte heller är optimala på grund av att de är för överreglerade. I Sverige verkar vår skattemyndighet ha haft som målsättning att i allt högre grad göra just detta.

För några år sedan infördes personalliggare i vissa branscher. Det innebär att vissa arbetsplatser måste­ ha en bok som ligger framme, där man skriver in ­vilka av de anställda som är på plats och jobbar ­under ­dagen. Om någon kommer och kontrollerar vilka som befinner sig på platsen och jobbar ska dessa ­finnas noterade i boken för att skattekontroller ska kunna göras och svart arbetskraft ska kunna motverkas. Det har sina poänger, även om många företagare noterat att man ytterst sällan brukar följa upp uppgifterna i personalliggaren med faktiska skattebesked och arbetskrafttillstånd.

Nu införs dock ytterligare förändringar och ­inskärpningar av hur personalliggaren ska användas. Nu ska även de som äger företaget, som en restaurang eller ett hotell, själva skriva in sig och de övriga medlemmarna i familjen som jobbar, även om dessa inte ens får lön.

Det vill säga, om en familj driver ett café på sin egen gård på somrarna och tonårssonen ibland hoppar in och hjälper till med disken om det kommer många gäster, helt obetalt, så måste detta ändå skrivas in i personalliggaren, annars väntar böter.

Det säger sig självt att detta är ett helt absurt system. Det sägs hjälpa till att bekämpa skattefusk men hur hög effekt vi får ut av det och samtidigt förfölja familje­företag är högst oklart. Den nya lagen bryter­ fullständigt mot proportionalitetsprincipen, som vi annars brukar värna i vår lagstiftning. Det skulle ­exempelvis gå att sätta dit alla medborgare som går mot rött ljus genom att tvinga alla att bära en kamera dygnet runt, men det är ett helt orimligt kränkande krav för en så pass liten överträdelse.

På samma sätt är det med den nya lagen för personalliggare, man kan förvänta sig mycket små vinster med något eventuellt litet ”skattefusk” där man i ett familjeföretag stoppar åt sin egen unge en tjugolapp om hen hjälper till att städa. För att komma åt detta är man beredd att försvåra och förvärra livet för hundratals företag. Sunt förnuft verkar helt ha uteblivit i processen. Det är ett klassiskt exempel på när den svenska statens iver att kontrollera varenda liten krona tillåts gå på tok för långt och det är beklagligt att ingen politiker har stoppat förslaget på vägen.

Hanna Marie Björklund

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

Ekonomi/FöretagLedareNäringslivskatter
Relaterat