Till och med regeringskollegan MP säger ifrån. I argumenten för högre skatt på entreprenörer avslöjar finansminister Magdalena Andersson en bedrövande negativ inställning till alla de medborgare som skapar och sliter för att tjäna lite mer, för att få råd med sina drömmar. Foto:

Ledare: Sluta baktala de strävsamma

LEDARE

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Det går inte så bra för regeringens förslag om nya skatter, bara den senaste veckan har man fått lov att backa och tänka om kring två av de stora skatteförändringarna vägslitageavgift och bankskatt. Finansminister Magdalena Andersson (S) behöver kunna visa upp att hon får igenom någon av den politik som utlovats. Allt mer fokus vänds därmed mot de nya reglerna för beskattning av entreprenörskap, det som brukar kallas för 3:12. Kritiken mot även detta förslag har dock varit stenhård. I veckan gick även Miljöpartiet ut och sade att inte heller MP kan ställa upp på förslaget som ligger.

Det som gör denna fråga intressant är att den handlar om den i Sverige känsliga frågan om skattemoral. För det Socialdemokraterna gör är att driva frågan framåt under premissen, ja, det är lagligt, men är det rätt? Det kokar ner till den gamla sanningen om att det ska vara fullt att tjäna pengar i socialdemokratins Sverige. En moralisk värdering som kan vara svår att kombinera med ett positivt synsätt på tillväxt.

I dag kan den som har ett aktiebolag dels ta ut sitt överskott i lön, och dels i slutet av året som utdelning. Hur stor denna utdelning får vara regleras av sådant som ett grundbelopp och hur mycket lön företaget har betalat ut. Att ta ut utdelning beskattas med cirka 40 procent skatt, jämfört med betydligt mer om det skulle tas ut i lön, särskilt efter gränsen för den statliga inkomstskatten.

Så här tycker inte finansministern att vi kan ha det. Folk ska ju inte kunna smita från värnskatten genom att hålla sin lön lägre. Således handlade de nya reglerna om att försöka pressa ner utdelningen så mycket som möjligt, och tvinga in de små företagens vinster i löner, och därmed, världens högsta löneskatter. Och ständigt med denna retorik, ”smitare”, ”täpp till hålen”. Den som på något sätt försöker hålla nere sin egen skatt lite är girig.

Det intressanta med detta är att det alltid tycks vara medborgaren som kämpar för att få tjäna lite mer pengar, och därmed, förbättra sitt eget liv, som är girig. Inte staten som redan kräver en majoritet av allt vi tjänar i skatt – för statens rätt till andras pengar är tydligen obegränsad. För medborgaren däremot så handlar lägre skatt om just möjligheten att få det bättre. Den som föddes i hyreslägenhet i en förort som en dag vill kunna köpa sig ett eget hus. Den som växte upp under tuffa förhållanden och drömmer om att kunna ge sina barn en bättre tillvaro. Båda behöver de tjäna mer pengar under sin livstid än vad de föddes med. Och dessa personer är tydligen dem som Andersson vill sätta åt.

Oavsett om de nya reglerna kommer gå igenom eller inte skulle finansministern kanske ta sig en titt i spegeln och fundera på varför hon så gärna vill baktala strävsamma medborgare, snarare än en offentlighet som redan har världens största skatteintäkter men ändå inte nöjer sig.

Hanna Marie Björklund

Läs också

( 11 st )

Läs mer om dessa ämnen

PolitikArbetsmarknadEkonomi/FöretagLedareskatter
Relaterat