Bara var fjärde jobbsökande anser att de haft någon nytta av Arbetsförmedlingens tjänster. Kritiken är redan känd, noterar myndigheten och regeringen sitter still. Så kan vi inte ha det. FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT

Ledare: Stärk vägen till jobb, Alliansen

Ledare

Dags för Alliansen att ta krafttag mot Socialdemokraternas stelbenta och tungrodda Myndighetssverige.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Arbetsförmedlingens egen undersökning som nyligen publicerades visar att ­endast var fjärde arbetssökande håller med helt ­eller delvis om att de har haft stor nytta­ av Arbetsförmedlingen när de söker jobb. Myndigheten upplevs som stelbent, tungrodd och ­byråkratisk. Vissa uppger att myndigheten inte fyller­ någon som helst funktion. Arbetsförmedlingens svar på den egna undersökningen var: ”mycket av det som framkommer är sådant som vi har identifierat ­tidigare”.

Det är föga förvånande att Arbetsförmedlingen upplevs som stelbent, tungrodd och inte lever upp till sitt namn när folk behöver jobb. Ännu en undersökning som bekräftar det alla redan visste skapar inte fler jobb, Arbetsförmedlingen behöver färre undersökningar och fler reformer om man ska komma ifrån sin stelbenthet och faktiskt börja förmedla jobb.

En vanligt förekommande socialdemokratisk politik som har präglat Sverige i decennier är att det är myndigheter som ska fixa till statistiken, kosta vad det ­kosta vill där myndigheter närmast blir till under­avdelningar för partiet och partiets politik. Är det hög arbetslöshet är det Arbetsförmedlingen som ska ­anställa ett stort antal med statligt åtgärdsstöd, i stället för att fundera på varför det är hög arbetslöshet och komma på nya lösningar som inte stavas myndighet. Staten och myndigheter är alltid lösningen på socialdemokratiskt vis. Det är dags att övriga partier ­kräver en reformerad arbetsförmedling.

Sverige kan inte fortsatt låta sig byggas på statliga myndigheter och socialdemokratiskt styre. Det är ­anmärkningsvärt att övriga partier accepterar det som en lösning. Om Socialdemokraterna markerar maktinnehav genom att införa nya myndigheter borde ­borgerligheten markera genom att reformera myndigheterna. Inför valet borde de borgerliga partierna ta ett krafttag för en förbättrad Arbetsförmedling och något annat än enkelspårigt sossestyre, för reformer som faktiskt förmedlar jobb. Att kritisera en ­redan ­kritiserad myndighet och komma med lösnings­förslag är knappast ett risktagande, snarare en ­fråga som alla partier som ämnar komma ifrån stelbent myndighetspolitik borde driva i valet.

Bästa möjliga individuella hjälp för att hitta ett jobb tappas lätt bort när huvudfrågan blir vilket åtgärdsprogram man skulle kunna passa in i och konkurrens är en bättre drivkraft än partilojala myndigheter.

Arbetsförmedlingen kan kritiseras hur mycket­ som helst, det är svårt att se att Socialdemokraterna ­kommer att ha modet reformera ett av sina hjärtebarn. Vill Alliansen reformera Myndighetssverige har den ett guldläge inför valrörelsen, det vore dumt att inte ta den chansen.

Elin Larsson

Läs också

( 8 st )

Läs mer om dessa ämnen

ArbetsmarknadLedarePolitik
Relaterat