Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag vann riksdagens gillande. Foto:

Ledare: Statsbudgeten dras åt höger

Ledare

Nästa år har Sverige en budget präglad av Alliansens politik. Det blir den nya utgångspunkten för alla regeringsdiskussioner.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Statsbudgeten är inte längre rödgrön. När den nyvalda riksdagen valde budgetfärg för 2019 så omvandlades den i en mer blå riktning. Det vinnande förslaget hade utformats av Moderaterna och Kristdemokraterna och fick stöd i kammaren av Sverigedemokraterna.

Rent sakpolitiskt innebär det nyttiga och nödvändiga förändringar – i linje med mycket av det som Alliansen argumenterade för i valrörelsen. Den grundläggande politiken för svensk ekonomi flyttas åt höger. Skattetrycket på inkomster sänks, inte minst marginalskatterna, skatten på pensioner likaså. Framtidens välfärdsstat måste bygga på annat än att kraftigt hålla nere effekterna av medelinkomsttagarnas inkomstökningar. Detta är första budgeten av fyra innan det är dags för nästa ordinarie val. Det är allt annat än givet att det kommer att finnas något utrymme för stora skattesänkningar under de år som kommer.

En minst lika samhällsviktig förändring är att resurserna till försvaret och till rättsväsendet ökar ordentligt med den nya budgeten. I en osäker tid behövs ett kraftfullt yttre och inre försvar mot såväl främmande makt som kriminalitet. De resursbehoven kommer att lägga beslag på mycket av det övriga reformutrymmet framöver. Om målet nu är faktiska resultat, inte bara politiska signaler.

Samtidigt minskar M och KD också de offentliga utgifterna på ett antal områden i den nya budgeten, exempelvis på miljösidan. Ett tydligt inslag av gröna skatteväxlingar – från arbete och företagande till det miljöskadliga - hade varit mer strategiskt smart. Men så blir det när den mer gröna delen av Alliansen inte är inblandad i förslaget.

Till saken hör också att det budgetalternativ som övergångsregeringen hade lagt på bordet ingalunda var fritt från partipolitik. Eftersom nya reformer inte kan läggas till av en avsatt regering var alternativet som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade för mer en förlängning av den egna budgeten för 2018. Centerpartiet och Liberalerna röstade därför som brukligt enbart för sina förslag.

Omröstningen understryker också att den nya riksdagens största minoritet uppstår när Moderaterna och Kristdemokraterna får ett aktivt stöd av Sverigedemokraterna. Varken de rödgröna eller den samlade Alliansen kan konkurrera. Det är därför turerna i regeringsbildningen är så många och så svåra.

Försöken att forma regering måste nu utgå ifrån det nya normalläge som statsbudgeten för 2019 innebär. Därmed bör det vara lättare för en ny regering om den innehåller Moderaterna eller Kristdemokraterna. Detta säger dock ingenting om hur lätt det blir att få acceptans i riksdagen för att kunna tillträda. På fredag kommer S-ledaren Stefan Löfven att röstas ned som statsminister i en ny S+MP-regering. Moderatledaren Ulf Kristersson bör göra sitt yttersta för att inte Centerpartiet och Liberalerna ska nobba honom på samma sätt, om han får chansen på nytt.

Läs också

( 8 st )

Läs mer om dessa ämnen

LedareKristdemokraternaModeraternaInrikespolitikstatsbudget
Relaterat