Varmt väder gjorde att det läckte in vatten i slutet av 2016, men lyckligtvis skadades inga fröer i den djupfrysta fröbanken på Svalbard. Nu satsar Norge 100 miljoner kronor på klimatsäkring av ”domedagsvalvet”. FOTO: JOHN MCCONNICO

Ledare: Tio positiva nyheter från februari

Ledare

Ett klimatsäkrat domedagsvalv, fjärrstyrd vraksanering och ny president i Sydafrika är på ledarsidans lista över positiva nyheter från februari.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Även i februari skedde många positiva framsteg. Här är tio positiva nyheter som skett sedan den förra listan publicerades i slutet av januari.

1. Ny billigare medicin mot ormgift. Giftormsbett dödar årligen upp till 150 000 personer och skadar många fler. De mediciner som finns idag är framtagna med antikroppar från hästar eller får, de kan därför ge livsfarlig allergi. Nu har danska forskare lyckats ta fram mänskliga antikroppar mot ormgift från svart mamba. Denna medicin bli mycket billigare och utan biverkningar, tror forskarna (Vetenskapsradion 13 februari).

2. Framsteg i cancermedicin. Försök att aktivera T-celler (en del av kroppens immunförsvar) i tumörer hos möss har gett lyckade resultat. I 87 fall av 90 botades mössen från cancer. Nu ska tekniken börja testas på människor (Stanford Medicine 31 januari).

3. Norge klimatsäkrar “domedagsvalvet”. På Svalbard finns en fröbank med 900 000 djupfrysta fröer från hela världen. Syftet är att banken ska vara en sista reserv vid katastrofer. Men varmt väder gjorde att det läckte in vatten i slutet av 2016, dock skadades inga fröer. Detta sågs ändå som en allvarlig händelse. Därför har Norges regering nu beslutat att satsa 100 miljoner kronor på att klimatsäkra anläggningen (DN 24 februari).

4. Oljegigant satsar på laddstolpar. Oljebolaget BP meddelar att de kommer att börja satsa på mobila laddare på hjul för elbilar. Att ett oljebolag satsar på laddinfrastruktur är ett tecken i tiden (Ny Teknik 1 februari).

5. Frankrike höjer koldioxidskatten. Frankrike har beslutat att nästan fördubbla koldioxidskatten på fyra år. Att världens femte största ekonomi gör detta har betydelse och kan inspirera andra stora länder (Vetenskapsradion 13 februari).

6. Jacob Zuma avgår som Sydafrikas president. Zuma riskerar att åtalas på 783 punkter för korruption. Detta och mer gjorde att han hotades med misstroendeförklaring av sitt eget parti ANC och därför avgick (The Economist 15 februari).

7. Lyckad uppskjutning av Falcon Heavy. Särskilt anmärkningsvärt är att Elon Musks företag SpaceX lyckades få två av startraketerna (raketer som används i starten för att hjälpa huvudraketen) att landa säkert efter uppskjutningen. Detta gör att de kan återanvändas (SVT 7 feb).

8. Premiär för 5G. OS i Pyeongchang har inte bara gett svenska medaljer, det har även varit premiären för mobilsystemet 5G. Ambitionen är att systemet ska kunna klara tusen gånger mer datatrafik och ha en tio gånger snabbare hastighet (Forskning och Framsteg nr 1/2018).

9. Premiär för fjärrstyrd vraksanering i Sverige. Det finns tusentals vrak i svenska vatten. Många av vraken innehåller olja som riskerar att läcka ut. Nu har det mesta av oljan från vraket Thetis utanför Bohuslän pumpats upp, med hjälp av fjärrstyrda maskiner (Vetenskapsradion 30 januari).

10. Vattenavsaltning kan utvinna litium. Forskare från Australien och USA har kommit på en avsaltningsteknik som både gör havsvatten drickbart och samtidigt kan utvinna litium som finns i mineraler i havsvattnet (Ny Teknik 22 februari).

Elias Rosell

Läs mer om dessa ämnen

Medicin och hälsaTeknik och vetenskapForskningLedareMiljöteknik