Allt fler får tillgång till toalett. Kronprinsessan Victoria besöker utställningen "I LoveToa", där välkända personer designat varsin toalett med syfte att lyfta problematiken med att många saknar tillgång till toalett. Foto:

Ledare: Tio positiva nyheter från juli

Ledare

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Kaoset i Venezuela tilltar, Transportstyrelsen läcker hemliga uppgifter som ett såll och Donald Trump var USA:s president denna månad också. Med andra ord: det var ingen brist på negativa nyheter i juli heller. Dessutom dras vi till dem. Forskning visar att människor i praktiken hellre väljer att läsa negativa än positiva nyheter, och detta gäller särskilt för dem som är intresserade av politik. Att människor dras till negativa nyheter beror delvis på att vi har utvecklats för att reagera snabbt på potentiella hot. Men detta riskerar att leda till en icke faktabaserad och onödigt negativ världsbild. För att lösa de allvarliga problem som finns är det viktigt att vi lär oss av de framsteg som inträffat. Gå därför emot din natur och läs om tio positiva händelser som inträffade eller presenterades i juli.

1. Terrorismen i världen minskar. Antalet terrordåd i världen minskade med nio procent under 2016, jämfört med 2015. Det är andra året i rad som terrordåden minskar globalt, visar statistik sammanställd vid universitetet i Maryland.

2. Antalet döda i HIV har halverats sedan 2005. För första gången får mer än hälften av de med HIV behandling, detta visar en ny FN-rapport.

3. Världsekonomin går stark. Den globala ekonomiska tillväxten bedöms landa på 3,5 procent i år och det går uppåt i Kina, Europa och Japan. Internationella valutafonden säger att det är det bredaste uppsvinget de sett på tio år.

4. Även i Sverige går ekonomin stark. BNP växte med hela 4 procent i jämförelse med samma kvartal förra året, visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån.

5. 300 miljoner färre tvingas uträtta sina toalettbehov utomhus. Antalet människor som tvingas utföra sina toalettbehov utomhus har minskat från 1229 miljoner år 2000 till 892 miljoner år 2015, visar en ny FN-rapport.

6. Allt fler får tillgång till mobilt bredband. Abonnemang på mobilt bredband har ökat med 20 procent globalt varje år under de senaste fem åren, snabbast sker ökningen i de allra fattigaste länderna. 71 procent av världens 15-24 åringar använder nu internet, visar en ny FN-rapport.

7. Medvind för vindkraft i USA trots Trump. Energibolaget AEP meddelade den 26 juli att de planerar att bygga USA:s största vindkraftspark i Oklahoma. Trumps kolvurm och klimatskepticism har alltså inte kunnat stoppa det.

8. Volvo ställer om. 2019 kommer alla nya bilar som rullar ut ur Volvos fabriker vara rena elbilar eller hybrider med elmotor.

9. Bedrägeribrotten i Sverige minskar. Detta visar statistik från Brottsförebyggande rådet som DN presenterat. Anledningen till minskningen är bättre säkerhet hos banker och köp- och säljsajter.

10. Kina på väg att slå solrekord. Kina installerade en elkapacitet på 24 gigawatt från solenergi under årets första sex månader. Därmed är Kina på god väg att slå förra årets rekord på 30 gigawatt.

Elias Rosell

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

LedarePolitikvärlden
Relaterat