Konsert med anledningen av avrustningsprocessen i Colombia. Foto:

Ledare: Tio positiva nyheter från juni

Ledare

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Det finns en fara i om vi blir enögda och endast ser det negativa som händer, pessimismen som då uppstår blir i sig ett problem. Här kommer därför en lista med tio positiva saker som hände eller presenterades i juni.

1. Macron vann och Le Pen förlorade. I mars 2016 skrev journalisten Anne Applebaum en uppmärksammad artikel om att den liberala västvärlden var kanske tre val ifrån sitt slut. Scenariot byggde på att Trump, Brexit och Le Pen skulle vinna. Vi vet hur det gick i de två första valen. Men i maj vann Macron presidentvalet mot Le Pen och i parlamentsvalet den 18 juni fick Le Pens Front National endast åtta av 577 platser.

2. Antalet barn i världen som dör av diarré har minskat med en tredjedel sedan 2005 . Det visar en studie som publicerats i ansedda The Lancet den 1 juni. Den största minskningen har skett i Afrika söder om Sahara och den största anledningen till minskningen är vaccin mot rotavirus.

3. Världen har enats om en att-göra-lista för haven. FN:s havskonferens den 5-9 juni resulterade i över 1300 frivilliga åtaganden från länder, företag och andra organisationer.

4. Colombianska FARC-gerillan har lämnat över sina vapen. Den 27 juni hölls en ceremoni, med Colombias president Juan Manuel Santos och FARC-gerillans ledare, som formellt ska avsluta avrustningen efter 50 års krig. Enligt FN har FARC lämnat in alla sina vapen.

5 Genombrott i tekniken för att splittra koldioxid. Forskare har tagit fram det första billiga systemet för att splittra upp koldioxid i kolmonoxid och syre, enligt en studie publicerad i Nature Energy den 5 juni. Detta kan innebära en win-win för klimatet eftersom det möjliggör att ta bort koldioxid och skapa rent bränsle av kolmonoxiden.

6. Sverige fick en klimatlag. Riksdagen röstade den 15 juni igenom en klimatlag. Det innebär att Sverige år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser och att varje regeringen fram till dess har en skyldighet att visa hur man jobbar för att uppnå detta.

7. Fler fattiga kan få tillgång till mensskydd. Forskare har tagi fram ett nytt mensskydd som är tvättbart, snabbtorkande och återanvändningsbart, rapporterade Borås Högskola den 26:e juni. Detta kan förändra situationen för många kvinnor i fattigare länder som idag saknar mensskydd.

8. Ja till samkönade äktenskap i Tyskland. Den tyska förbundsdagen röstade den 30 juni för samkönade äktenskap.

9. Ny teknik hjälper blinda. En ny teknik har tagits fram som består av en kamera, med en dator inuti, som hänger runt nacken och kan kommunicera till ett bälte runt midjan som vibrerar när en person närmar sig ett hinder. Denna teknik som presenterades den 1 juni har i tester minskat antalet kollisioner med 86 procent.

10. Serbien fick sin första öppet homosexuella premiärminister. Ana Brnabić utsågs den 29 juni till premiärminister i Serbien och blir därmed landets första kvinnliga och öppet homosexuella premiärminister. I ett land där prideparader ofta ställs in på grund av säkerhetsrisker är detta ett framsteg.

Elias Rosell

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Positiva NyheterLedareMiljö
Relaterat