Det grekiska parlamentet firar. Efter en längre tid av förhandlingar, debatter och omfattande protester, godkändes regeringens förslag att acceptera att grannlandet i norr ska få heta Nordmakedonien. Den sistnämnda staten kan nu även söka medlemskap i EU och i Nato. FOTO: MICHAEL VARAKLAS

Ledare: Tio tummar upp för goda nyheter i januari

Ledare

Kycklingar utan influensa och grekisk-makedoniskt avtal är två exempel på nyheter under januari månad som varit bra för världen.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Här är tio positiva nyheter som inträffat eller presenterats sedan den förra listan skrevs i slutet av december 2018.

1. Fler förbättringar än försämringar av demokratin 2018. Demokratin förbättrades i 48 länder förra året, samtidigt som den försämrades i 42 länder. Detta enligt The Economist Intelligence Unit’s Democracy Index där 167 länders statsskick årligen mäts utifrån 60 kriterier. Med anledning av att utvecklingen för den globala demokratin varit negativ under de senaste tre åren får detta ses som ett framsteg.

2. Globalt avtal om att minska utsläppen av växthusgaserna HFC träder i kraft. Den 1 januari började det så kallade Kigalitillägget att gälla. Avtalet innebär att produktionen av HFC (fluorkolväten) ska minska med 80 procent på 30 år och kan innebära att en uppvärmning på 0,4 grader undviks.

3. Världens största anläggning för lagring av solel har startat. Anläggningen, som ligger på ön Kauai i Hawaii, bedöms kunna innebära en besparing på 14 miljoner liter diesel per år, enligt tidningen Ny Teknik.

4. Bättre fotosyntes med genteknik ger större skördar. Nu i januari kom två positiva nyheter om detta. Först visade amerikanska forskare att de genom att föra in en gen från en grönalg i en tobaksplanta kunde effektivisera fotosyntesen och på det sättet öka produktionen. Sedan visade kinesiska forskare att de genom att genförändra ris kunde öka skördarna med upp till 27 procent. Detta är positiva nyheter eftersom världen behöver producera mat till en växande befolkning och samtidigt spara land för vild natur.

5. Rekordlågt förtroende för Putin. Endast 33,4 procent av ryssarna har tillit till Putin, enligt en ny undersökning från ett statligt mätinstitut. Detta är det lägsta stödet för Putin sedan mätningarna startade, skriver SvD.

6. Beslut om världens största vindkraftverk. GE Renewable Energy har beslutat att börja bygga ett vindkraftverk som kommer att vara 260 meter högt och ha ett vingspann som är större än Kaknästornet, enligt Ny Teknik. Vindkraftverket kommer att stå i holländska Rotterdam.

7. Arbetsmarknaden fortsätter att gå bra. Antalet sysselsatta ökade med 94 000 i december 2018 och sysselsättningsgraden ökade med 0,8 procent, visar statistik från SCB.

8. Grekland och Makedonien formellt överens om namnbyte. Som vi skrev i junilistan så är Grekland och Makedonien överens om att Makedonien ska byta namn till Nordmakedonien. Nu är namnet godkänt av Greklands parlament och därmed formellt godkänt. Bakgrunden till konflikten handlar bland annat om vem som är arvtagare till Alexander den store. Detta kan låta som en bagatell, men konflikten har gjort att Makedonien inte kan söka medlemskap i EU eller Nato.

9. Influensaresistenta kycklingar på väg. Enligt Vetenskapsradion har forskare lyckats plocka bort ”det dna i kycklingarna som ligger bakom ett protein som influensavirus är beroende av”. Detta minskar risken att influensavirus från vilda fåglar skulle orsaka en pandemi bland människor.

10. Fjällräven ökar. Det finns minst 304 vuxna fjällrävar i Skandinavien, vilket är en ökning med 10 procent sedan 2014, enligt Vetenskapsradion.

Elias Rosell

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

DjurDemokratiEnergiJordbrukLedare
Relaterat