Ett viktigt steg mot ökad jämställdhet är att ifrågasätta inarbetade könsroller och med dessa medföljande förväntningar.  FOTO: YVONNE ÅSELL/SVD/TT

Ledare: Våga ifrågasätta könsrollerna

Ledare

En del av förklaringen bakom att vissa branscher har ojämn könsfördelning är våra könsroller, de bör ifrågasättas av dem som villa ha mer mångfald.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Inför den internationella kvinnodagens har stiftelsen Allbright, som arbetar med jämställdhet i näringslivet, kommit med en ny granskning. När man talar feminism och jämställdhetsfrågor så brukar ett antal områden pekas ut som viktiga att lyfta fram, som mäns våld mot kvinnor och den ojämna fördelningen av makt i näringslivet.

Årets granskning gjordes av en bransch som har bland de lägsta siffrorna av alla, nämligen riskkapitalbolag. Ni vet de där investerarföretagen som ibland hamnar i blåsväder om de äger välfärdsföretag. Deras kvinnorepresentation visar sig vara några procent, onekligen lågt. Riskkapital är en liten bransch som de flesta av oss inte tänker på i vardagen, men det handlar ändå om en sektor med inflytande och mycket pengar och kan därför vara värt att diskutera.

När vi pratar om dessa frågor bör vi fundera på huruvida det egentligen är ett problem med låg representation. Kvinnor dominerar i vissa branscher, män i andra. För alla som vänder oss emot grundtanken om att könen är fundamentalt annorlunda så behöver det inte betyda så mycket. För alla privata företag har rätt att sätta vilka personer på vilka positioner de vill och mångfald kommer inte automatiskt av att man har exakt lika många av båda könen. Människor kan vara djupt olika även om de har samma kön.

Det som dock är relevant, även för privata företag, är att de fungerar så effektivt som möjligt och uppnår sina mål. Då är det relevant att få fler perspektiv och att attrahera de mest kompetenta personerna. För som Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för riskkapitalföreningen SVCA, konstaterar: könsrepresentation behöver inte vara ett problem, om det inte skapar en kultur som får kompetenta personer att välja bort ett visst jobb.

För det finns fortfarande uppfattningar om könsroller, där vi skapar kulturella gränser mot varandra. ”Du som är man borde inte jobba med X”. Detta hindrar vissa jobb från att bli mer diversifierade. Riskkapital, precis som många chefsjobb, är typiskt sådana roller som vi gärna beskriver som tuffa, med hård konkurrens och höga krav. Många säger att de måste ändra på sig för att ”locka kvinnor”.

Kanske är det en del av lösningen, men kanske är också en annan del att vi slutar beskriva tuffa jobb som okvinnliga. Kanske måste också den kvinnliga könsrollen sluta förstärka bilden av att alla kvinnor är lättstressade och prioriterar familjen och lediga helger. Kanske borde vi alla tänka till om hur vi talar om kvinnor och arbete. För det finns inget självklart i att ett kön skulle vara svagare och mindre arbetsbenäget än det andra. Makt är något man tar sig genom hårt arbete, inte något som ska fördelas av staten utifrån gamla föreställningar om vad könen ”klarar av”. Vissa branscher måste få vara ganska tuffa, men vi kvinnor kan vara rätt tuffa vi med.

Hanna Marie Björklund

Läs också

( 9 st )

Läs mer om dessa ämnen

PolitikArbetsmarknadJämställdhetLedare
Relaterat