Ideologiska förmåner till de egna vännerna är något av en socialdemokratisk paradgren i regeringsställning. Foto:

Ledare: Vänstergodis på skattefaktura

Ledare
annons

Vänstern måste sluta dela ut dyra ideologiska godispåsar till sina vänner.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Nyligen meddelade regeringen och Vänsterpartiet att de ämnar återinföra avdragsrätten för fackföreningsavgiften. Jonas Sjöstedt kommenterade det hela med ”vi tror att fler kommer att organisera sig och det är bra för den svenska modellen”. Den svenska modellen i all ära, men avdragsrätten avskaffades av den borgerliga regeringen 2007 och det med all rätt.

I stället för att genomföra vad finansministern menar är en skattesänkning i praktiken, borde regeringen prioritera riktiga skattesänkningar, inte subventionera medlemskap. Subventionen på fackmedlemskap ökar möjligheterna för facken att höja medlemsavgiften. Det skulle, i sin tur, kunna leda till att exempelvis LO får mer pengar att spendera på socialdemokratisk opinionsbildning.

Om facken vore intresserade av bättre förutsättningar för medlemmarnas plånböcker, då finns det bättre och mer ärliga åtgärder. Vill Socialdemokraterna däremot säkra ännu en valrörelse med höga bidrag från fackrörelsen är dock subventionen ett smart drag. Det ger pengar till organisationer som bidrar till partiet. Pikant nog springer även Vänsterpartiet ärenden åt fack som främst pumpar in pengar till Socialdemokraterna.

Ideologiska förmåner till de egna vännerna är något av en socialdemokratisk paradgren. I dagarna uppdagades det att lotteriet Kombispel, som Socialdemokraterna och SSU driver tillsammans, säljer lotter på kredit. Att sälja spel och lotter på kredit är förbjudet i Sverige, för att skydda utsatta grupper mot skuldsättning. S och SSU har dock sedan 2004 ett undantag från den lagen. Genom undantaget har Kombispel kunnat driva ärenden till Kronofogden.

Alla vinster som Kombispel gör går direkt till partikassan. 2016 utgjorde intäkterna från Kombispel en tredjedel av Socialdemokraternas intäkter. Det är lätt att förstå varför s-regeringen la fram förslag gynnade egen verksamhet.

Utdelandet av dessa ideologiska godispåsar kan vara förklaringen till att Stefan Löfven tydligt aviserat att han inte tänker avgå även om Alliansen petar flera av hans ministrar och även om han inte har majoritet för sina förslag i riksdagen. Möjligheten att förmedla pengar via budgeten till egna lojala vänner, som bär den socialdemokratiska valrörelsen, är viktigare. Socialdemokraterna behöver tillfredsställa facken, Kombilotteriet och andra nära allierade. Utan dessa skulle det ekonomiska stödet i valrörelsen minska rejält.

Greppet om godispåsen måste alltså vara kraftfullt. Kompensationen till lojala vänner och kohandelspartners måste fram, särskilt i ett valår. Det är beklagligt att man marknadsför vad som är i stort meningslösa skattesänkningar som ett bidrag till den svenska modellen. Väljarna förtjänar bättre.

Elin Larsson

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

KombilotterietLOSocialdemokraternaLedarePolitik
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka