Theresa May håller tal. Foto:

Ledare: May är valets stora förlorare

Ledare
annons

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Det extrainsatta valet i Storbritannien är över, natten till fredagen räknades rösterna och mandaten, och det är svårt att undvika att peka ut Tories och Theresa May som förlorare. Visserligen fick de konservativa flest röster, men betydligt färre än vad man hade kunnat förvänta sig med utgångsläget och inte tillräckligt för majoritet.

Innan valrörelsen började var Storbritannien i en situation där Brexit var ett faktum och Tories hade ett 20 procentigt övertag i opinionen. May tog över som ledare efter Cameron och de två främlingsfientliga partierna UKIP och BNP ansågs ha medgång. I valrörelsen skakades Storbritannien av två terrordåd och Mays reaktioner på dessa har varit allt annat än statsmannamässiga. Förutom att hon lett in Tories på en allt mer vänsterpopulistisk världsbild vad gäller slutenhet och stängda marknader, ”brittiska jobb till britter” och likande, reagerade hon på terrorhotet på ett mycket märkligt sätt. Internetcensur, mer övervakning och ett konstigt uttalande om att hon var öppen för att ”ignorera mänskliga rättigheter” om dessa stod i vägen för terrorlagstiftning. Ett uttalande som är så svepande att det i sig inte betyder någonting om det inte definieras. Uppenbarligen menade inte May sådant som rätten till liv, men att hon använde orden ändå visar exakt hur hårt hon ville ta i med de berömda hårdhandskarna.

Allt detta verkar dock uppenbarligen inte gått hem. Tories backade rejält från vad opinionssiffrorna antytt och fick inte egen majoritet i parlamentet. Vad gäller de främlingsfientliga populistpartierna UKIP och BNP blev de i princip utraderade. De fick inga platser i parlamentet och UKIP:s ledare avgick. Något som följer mönstret av att populistpartier presterar sämre efter Trumps seger.

Det är alltid svårt att göra analyser och dra slutsatser av ett valresultat och vad detta betyder och inte betyder för väljarnas preferenser. I det här fallet kan man dock konstatera att Tories, trots att May på fredagen bad drottningen om att få bilda regering, har underpresterat. Labour gjorde förmodligen ett bättre resultat än väntat, trots sin ledare Corbyn snarare än tack vare honom. Det behöver inte betyda att det finns en frihetlig folkrörelse i Storbritannien. Däremot kan det tyda på att britter, liksom många andra européer, är trötta på att lyssna på katastroftänkare som vill riva upp system och ta bort delar av vår vardagsfrihet. Kanske söker ändå fler människor framtidstro, tal om vad man vill snarare än vad man inte gillar och en rörelse mot vilket land man vill vara istället för att bara prata om vad man inte vill vara. I det avseendet har May misslyckats.

Hanna Marie Björklund

Läs mer om dessa ämnen

StorbritannienTheresa MayLedare
annons

Mest delat denna vecka