"De rödgrönas beslut slår hårt mot Nyköpings elever"

Övrigt2013-11-27 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Majoriteten i Nyköpings kommun har med Urban Granström (S) i spetsen, tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, lagt ett förslag som kraftigt försämrar villkoren för friskolor i kommunen. Elever som går på vissa utbildningar kommer att få upp till cirka 20 procent lägre skolpeng än i dag.

I dag är skolpengen för de utbildningar som inte Nyköpings kommun bedriver själva satt efter riksprislistan. Nyköpings politiker har alltså värderat sina elever lika högt som de flesta andra kommuner. Så är inte längre fallet.

Förslaget är en del av det samverkansavtal kommunen tecknat med bland annat Norrköping och Katrineholm. Det i och som innebär i korthet att om en utbildning inte bedrivs i kommunal regi ska skolpengen baseras på nivån i den kommun i avtalet som har utbildningen. Är det flera kommuner blir skolpengen ett genomsnitt. Idag är skolpengen för de utbildningar som inte Nyköpings kommun bedriver själva satt efter riksprislistan.

Om förslaget klubbas igenom innebär det att mer än 450 elever på Framtidsgymnasiet, Ljud- och Bildskolan (LBS), LBS Kreativa Gymnasiet, Elteknikbranschens gymnasium (ETG) och Utvecklingscenter får upp till ca 20 procent lägre skolpeng än idag, beroende på vilken linje de går. Framför allt drabbas elever på Industritekniska programmet och VVS- och fastighetsprogrammet.

Cirka 30 procent av eleverna som börjar på Framtidsgymnasiet och 40 procent av de som börjar på Utvecklingscenter är elever som saknar behörighet till gymnasiet, alltså de allra svagaste eleverna. När de gått på Framtidsgymnasiet ett år har andelen obehöriga sjunkit kraftigt. Eleverna får rätt stöd från början och andelen obehöriga är då cirka, till cirka 10 procent för att de får rätt stöd från början.

Norrköpings skolpeng är bland den lägsta i Sverige och för exempelvis en elev på Industritekniska gymnasiet skiljer det över 60 000 kr per elev och år beroende på om man bor i Norrköping eller Katrineholm. AcadeMedia, som äger LBS och Framtidsgymnasiet, driver i dag processer i Förvaltningsrätten mot just Norrköpings kommun för att deras kommunala skolor gjort förluster men kommunen idag vägrar att ersätta friskolorna för motsvarande belopp. Bara för AcadeMedias skolor handlar det i dagsläget om cirka 1,4 miljoner kronor.

Alla är överens om att skolan är väldigt viktig och skolan verkar dessutom bli en av de stora frågorna i valet. Särskilt viktigt är det att vi satsar på de som behöver skolan allra mest. Att då skära ner på ersättningen i Nyköping är fel väg att gå.

Jimmy Kjellström
verksamhetschef, Framtidsgymnasiet
Michael Enghag
biträdande verksamhetschef, Framtidsgymnasiet
Ann-Sofi Forsberg
rektor, Framtidsgymnasiet Nyköping