En knytnäve mot det fria ordet

Under året har vi vid upprepade tillfällen fått se hur ljusskygga krafter med hot och våld försöker tysta medier och kväsa det fria ordet. Det är ett samhällsproblem att ta på största allvar.

Övrigt2013-11-06 03:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Tryckfriheten är en av de grundläggande rättigheterna i en modern demokrati. Det fria samhället måste säkra granskarens rätt att granska och att berätta om vad man hittar. Därför är hot och trakasserier mot medier och journalister ytterst allvarliga.

Branschorganisationen Utgivarna, som organiserar tidningar, tv, radio och tidskrifter, har ett stort engagemang i frågan. Det är hos dessa medier som hoten inte bara blir till rubriker utan också allvarliga säkerhetsfrågor för företaget och dess anställda.

Det blev det i Linköping där Östgöta-Correspondentens redaktion utsattes för såväl muntliga som skriftliga hot. Det blev det i Eskilstuna, där en av Eskilstuna-Kurirens reportrar, som hade skrivit mycket om kriminalitet i krogbranschen, fick sin bil vandaliserad och företagets lokaler utsattes för skadegörelse. I Karlstad utsattes Värmlands Folkblads redaktion för hot från organiserad brottslighet.

Budskapen är ganska simpla. Granska inte här, håll fingrarna borta, skriv om annat. Om du är rädd om dig och de dina. Nu är medieföretag inte särskilt lättskrämda i sig. Som representanter för det fria ordet krävs i allmänhet en hårdare hud än man anar. Det gör varken hoten eller våldet mindre allvarliga.

I förlängningen blir det här en fråga om hur vi 
värnar det öppna, demokratiska samhället. Det finns en anledning till att det journalistiska uppdraget sorteras in bland demokratins grundläggande funktioner. I går riktade Utgivarna besk kritik mot Säkerhetspolisen. Hotade medier får inte tillräckligt stöd eller skydd från Säpo, hävdar Utgivarna.

Under författningsskyddet har Säkerhetspolisen ett tydligt uppdrag att motverka våld, hot och trakasserier mot folkvalda, mot myndighetsföreträdare och mot journalister. Det ligger i samhällets intresse att varken kriminella gäng eller politiska extremiströrelser ska med hot kunna förmå medier att backa, att inte granska vissa företeelser eller verksamheter. I förra veckan (31/10) tog vi upp exemplet med hur den organiserade brottsligheten finansieras i gränslandet mellan vit och svart ekonomi. Om detta och mycket annat har vi i uppdrag att berätta, analysera och beskriva.

Det löper en röd tråd mellan det superbilliga cigarettpaketet, mellan kokainlinan eller smuggelspriten till skottlossningar mellan rivaliserande gäng och hot mot såväl granskande journalister som ihärdiga myndighetsföreträdare. En knuten näve mot det fria ordet är en knuten näve även mot öppenhet och rättssäkerhet. Vi talar om bärande beståndsdelar i den författning, den demokrati som vi har byggt upp. Det handlar om friheter och rättigheter som vi ofta tar för givna, men som varken kriminella gäng eller politiskt motiverade extremistgrupper ska tillåtas att göra djupa revor i.