Att följa debatten i Sverige kring feminism och jämställdhetsfrågor kan stundtals vara deprimerande. Det urartar ofta till ett antal monologer i stället för ett givande samtal. Därför är det befriande att läsa senaste Harvard Business Reviews temanummer om jämställdhet och arbetsliv. Där har man gjort en ambitiös och pedagogisk framställning av forskningen på området. Särskilt befriande är att man inte försöker förhålla sig ideologiskt till fakta utan redogör för läget och fokuserar på praktiska lösningar.
Sverige har i dag, liksom de flesta länder i västvärlden, ingen formell juridisk diskriminering av kvinnor. Därför vill vissa göra gällande att jämställdhet är en oviktig fråga som inte längre behöver diskuteras. Men debatten måste få handla om mer än det som står i lagboken – som kultur, normer och värderingar. Även de formar i allra högsta grad vår verklighet.
Historiskt sett är jämställdheten på en hög nivå i dag, men fördomarna är inte utraderade. Vid flera undersökningar av samma typ har man låtit en grupp läsa två likadana ansökningar, men i ena fallet sagt att de var skrivna av en man, i det andra av en kvinna. När detta görs bedöms männen bättre. Särskilt om det står att kvinnan är mor. Den här typen av fördomar om kvinnors kompetens går inte att vifta bort. De är faktiska och vi behöver bli medvetna om dem.
Om företag anser att de gynnas eller inte av mångfald måste vara upp till dem själva att bestämma. Men det är beklagligt att många kvinnor fortfarande inte, på grund av strukturer, i högre utsträckning kan förverkliga sin fulla potential. Glastaket är fortsatt tjockt på många toppositioner. Därför är också aktivt företagande en så viktig del av ett jämställt samhälle. Vänstern gillar sällan att tala om pengar och makt som viktiga drivkrafter, men samtidigt mäter man gärna jämställdhet i si och så många kvinnor i styrelser. Kvinnors karriär och möjlighet att tjäna pengar är viktigt.
I ett samhälle med fritt företagande behöver kvinnor som vill göra karriär inte vara beroende av en manlig chef på en manlig arbetsplats. Hon kan alltid välja att bryta upp och starta eget om hon vet att hon har förmågan. Vid undersökningar framkommer det att en av de viktigaste och mest effektiva metoderna för kvinnor att lyckas bättre i sina karriärer är fler mentorer, som kan stödja och hjälpa till att utveckla nätverk och dela med sig av egna erfarenheter. Tandlösa symbollagar däremot, som månadsrapporteringar, har föga nytta utan ökar bara regelbördan.
Viktiga nästa steg för ett mer jämställt samhälle är fler mötesplatser för kvinnor som vill göra karriär, ett friare mer tillgängligt företagsliv och en högre generell grad av medvetenhet om de fördomar och som fortfarande finns och som trycker in människor i kollektiv.
Hanna Marie Björklund