Hållbara vägar för hav och hamn

Trängseln på spår och vägar kan minska om mer gods kan forslas på vatten, men det måste gå hand i hand med en grönare sjöfart.

Övrigt2013-11-05 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den globala ekonomin bygger på sjöfarten. Transporter till havs dominerar. Stora fartyg kan forsla stora mängder. Ett medelstort lastfartyg kan bära gods som annars skulle kräva många lastbilslass.

Samtidigt går i dag mycken godstrafik på väg och räls från norra och östra Sverige för att skeppas ut från svenska västkusthamnar. Sjöfarten kan minska trycket på den trafiken genom att godset forslas på fartyg genom Östersjön och Öresund i stället för på Europavägarna. Det skriver de verkställande direktörerna för sex svenska hamnar längs ostkusten i en debattartikel. En av dessa är Erik Zetterlund, vd för Oxelösunds hamn.

Ingen är omedveten om den miljödebatt som berör det svenska transportsystemet. Partierna till vänster vill sätta stopp för lastbilarna genom att införa en så kallad kilometerskatt. Det vill inte regeringen. Samtidigt kan Allianspartierna inte bortse från behovet av att minska den tunga trafikens klimatbelastning. Det är redan trångt på godsspåren, järnvägens utbyggnad är mycket dyr och tar lång tid i anspråk. Kvar på resurslistan finns flera hamnar som kan hantera mer gods än i dag, men det måste då vara på ett hållbart sätt. Till skillnad från vägar och järnvägar finns redan underlaget på plats, men vattnets transportleder måste vårdas noga.

Hamnarnas företrädare missar inte chansen att peka på att sjöfarten släpper ut minst koldioxid räknat per ton gods och kilometer. De följer upp detta med skarp kritik mot att Trafikverket inte ser sjöfartens potential utan bara vill ha mer resurser till vägar och räls. Kanske beror det på att Sjöfartsverket och Trafikverket främst värnar de egna transportområdena.

Oavsett vilket måste sjöfarten bli bättre på att ta sitt klimatansvar. Inte minst när vi talar om vattentransporter på ett innanhav som Östersjön, som sedan 2005 klassas som ett känsligt havsområde. Hamnar och fartyg med höga miljöambitioner bör alltså uppmuntras. Sjöfarten i sin helhet behöver minska utsläppen av kväveoxider, svavel, partiklar och koldioxid. Effektivare motorer och miljömässigt bättre bränslen är då steg framåt. Transporter till havs bör ingå i handeln med utsläppsrätter. Miljömässigt svartlistade fartyg måste bort från Östersjön. Med hjälp av tydliga ekonomiska drivkrafter kan aktörer som tar ett större miljöansvar uppmuntras.

Vi behöver hamnarna mer än vi anar. Vår förmåga att forsla gods kommer snarare att behöva öka än att minska – åtminstone om vi tänker oss framtidens Sverige som en fortsatt framgångsrik exportekonomi. Transporterna måste därför vara så hållbara som möjligt, med hög effektivitet och låg miljöbelastning. Med en grönare sjöfart kan belastningen på vägarna minska 
– och järnvägarna få en utmaning värd namnet.