Ett handslag. Näve i näve. Det är socialistisk retorik, anser Allianspartierna i Gnesta. Att ta i hand är inte detsamma som arbetarkommunen, svarar den styrande rödgröna majoriteten i kommunen.
Det är stundtals fascinerande att betrakta vad som kan bli en politisk stridsfråga. Partier kan vara överens om väldigt komplicerade saker, för att i nästa ta strid om ett ord i en rubrik.
På måndagskvällens fullmäktigemöte i Gnesta var de rödgröna och Alliansen ytterst oense om allvaret i de stora driftsunderskotten för socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden. Räkna med att detta håller i sig till valet. De är även oeniga om det ska byggas ett nytt äldreboende; Alliansen vill och de rödgröna drar ut på svaret. Den mest anmärkningsvärda oenigheten handlade om ett ordval i underrubriken till det nya näringslivsprogrammet för Gnesta kommun.
– Den här formuleringen Ett handslag för framtiden, är som jag ser det tagen ur socialdemokratisk retorik. Ett näringslivsprogram borde ha titeln En samverkan för framtiden, sade Sarah Kinberg (FP).
– Vet inte om det finns en ordbok med socialdemokratiska ord, sade kommunalrådet Johan Rocklind, men om Alliansen har en skulle jag gärna vilja titta i den så vi vet vad vi har att förhålla oss till.
Det är i ordvalet inte svårt att se bilden av Rörelsen och Kapitalet som tar i hand när de sätter sig tillrätta i samma båt. Å andra sidan är det lika lätt att föreställa sig två vänner som tackar för god match. Även Miljöpartiets Kukkamariia Valtola Sjöberg och Vänsterpartiets Lena Staaf vägrade att byta ut formuleringen, men Rocklind lovade att ordet inte skulle läsas som ett särskilt socialdemokratiskt handslag.
Ord bär förvisso med sig värden och associationer. Ett exempel är hur Landstinget Sörmland duckade för ordet vårdval och döpte det sörmländska regelverket för ett friare val av vård till hälsoval.
Vad ligger då i ett handslag för något? Att ta i hand gör de flesta utan behöva definiera sig som socialdemokrater. Men just formuleringen "ett handslag för" något, är ett uttryck som tämligen ofta dyker upp i politiken. Lite underförstått antyder det två opponenter som möts, men politik och näringsliv är inte motsatta intressen. En snabb blick på resultaten av en Google-sökning efter "ett handslag för" ger faktiskt socialdemokratisk träff på de tre första länkförslagen och flera av de följande, men uttrycket används också av icke-röda opinionsbildare.
Kinberg har alltså ett visst fog för att kritisera formuleringen, men i slutänden måste nåd gå före rätt. Det är svårt att se en djupare ordvalskonspiration i detta. Framför allt vore det ett misslyckande att besluta om ett näringslivsprogram i oenighet.
Alliansen sade till slut ja till programmet. Alla är överens om sakinnehållet, om ambitioner och mål för näringslivsprogrammet. För näringslivets del är det ändå handling och inte retorik som räknas.