Miljö Hur kan all is på Arktis och Antarktis smälta i framtiden, undrar jag och många andra och hur berör det i så fall dem som bor i Gnesta, Nyköping eller Skåne/Norrland? Det berör så klart alla människor om all is smälter, särskilt om det jag läste i en bok är sant – att av allt vatten som finns på jorden så är endast två procent sött vatten och av det så är två tredjedelar bundet i form av is, snö och permafrost. I första hand är det problem när is som ligger ovanpå havsvatten och isberg som också ligger i havsvatten smälter. Det smältvattnet lär ju omgående blandas upp med salt havsvatten.
Men nu till min rubrik för denna insändare. Vad är koldioxid och varför går många i taket när massmedia skriver eller talar om det ämnet? Koldioxid uppträder i olika former men kanske mest som en gas och ingår i fotosyntesen. Växter använder koldioxid och vatten för att tillverka glukos (socker) och syre. Sockret använder växten själv för sin uppbyggnad och syret går ut i atmosfären. Problemet är när det blir överskott av koldioxid, metangas, aerosoler från Saharas ökensand. Det blir tydligen liggande uppe i atmosfären och förhindrar att jordvärmen strålar ut bort från atmosfären. Man kunde kalla det ”kastrulleffekten” men det är inte heller bra. Om man sätter en kastrull med vatten på spisen på låg eller medelhög värme för att hålla vattnet dricksvarmt och det kommer någon och lägger på locket så kan vattnet börja koka fastän de som ville ha det dricksvarmt inte planerade att det skulle börja koka.
Dessa ansamlingar av koldioxidgas, metangas, sandpartiklar från Saharas öken och sot från svedjebränning, skogsbränder med mera gör jorden varmare och fungerar som locket på kastrullen. Har jag fel i denna tolkning av det jag har läst och hört inom klimatdebatten? På vilket sätt är det i så fall fel?
Christina Gidner Gnesta