Livsmedelsverket är en intressant myndighet. En del av dess uppdrag är att sköta livsmedelskontroll. Det är en högst relevant uppgift. Det behövs en kontrollinstans som besöker bondgårdar och restauranger och ser till att regler följs så inte människor mot sin vilja och sin vetskap drabbas av matförgiftning och andra sjukdomar.
Den andra instansen, att informera allmänheten om vad som är god kost är något knepigare. Det finns mycket som inte är en exakt vetenskap och där ett sanningsanspråk från myndighetshåll blir problematiskt. Kostråd är delvis ett sådant. Vem minns inte de tidigare råden om att äta 6 till 8 skivor bröd per dag? Människor är olika, kroppar reagerar på olika sätt, olika livsmedel har både bra och dåliga egenskaper.
Den allra mest problematiska delen med Livsmedelsverkets verksamhet är när de går ut och föreslår förbund och lagändringar. Vi ska givetvis ha regelverk för alla som arbetar med livsmedel, och det ska givetvis kontrolleras. Problemet är när man vill förbjuda enskilda livsmedel på grund av att de kan vara farliga. De allra flesta livsmedel kan nämligen vara farliga om de inte tillagas på rätt sätt. Det är därför det är viktigt med information. Men att förbjuda ämnen baserat på deras potentiella farlighet blir snabbt godtyckligt.
Nu senast var det traditionsbundna rätter som ostkaka som låg i skottfältet. Den görs nämligen på opastöriserad mjölk, mjölk som inte hettats upp. Något som gör att risken för bakterier ökar. Opastöriserad mjölk kan vara farligt eftersom det är ett känsligt livsmedel och några blir sjuka varje år och därför anser Livsmedelsverket att det vore bra med ett förbud.
Det finns många andra varor som också är farliga. Byråkrater och politiker i Stockholms innerstad skulle säkert bli ledsna om deras exklusiva ostron förbjöds. Det vore dock fullt rimligt om logiken följdes konsekvent. Ostron är ett mycket känsligt livsmedel som ligger bakom ett flertal matförgiftningar.
Det finns ännu hopp för ostkakan. Efter protester från småländska professionella ostkakebagare och riksdagsledamoten Per Åsling (C) ska Livsmedelsverket ta med i bedömningen att en ostkaka faktiskt bakas i ugn och därmed hettas upp. Det är ett välkommet uttalande, och det enda rimliga för den som värderar sunt förnuft. Som nästa steg vore det ännu bättre om Livsmedelsverket tog sig en allvarlig funderare över sitt uppdrag och var mer ödmjukt inför risken för överdrivet förmynderi. Det är trots allt en myndighet vars uppdrag delvis är att säga åt vuxna människor vad de ska och inte ska äta.
Hanna Marie Björklund