De kommer att mötas av eld och raseri som världen aldrig skådat. Med de orden höjde den amerikanske presidenten Donald Trump insatserna längs den 38 breddgraden. Några timmar efter uttalandet kom en stridslysten replik från den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un, som hotade med att attackera den amerikanska flottbasen på ön Guam i Stilla havet ”när som helst”.
Detta kommer efter en tid där kommunistdiktaturen Nordkorea har gjort flera provskjutningar av robotar, interkontinentala eller medeldistans, skapade för att bära kärnvapenladdningar. Den senaste incidenten var för bara två veckor sedan. Tidningen Washington Post har därefter avslöjat att amerikanska underrättelsekunskaper nu tyder på att Nordkorea har tagit flera kliv mot att bli en fullfjädrad kärnvapenstat. Riskerna och insatserna stiger.
Som en följd av Nordkoreas provskjutningar har USA tagit initiativ till nya sanktioner mot regimen – och nu med ett mycket skarpt språkbruk. Det är ett vägval från president Trumps sida som blir svårt att backa ifrån. Han har tidigare beskrivit den nordkoreanske diktatorn som en galning med kärnvapen som måste hållas kort.
Den växande verbala konflikten påverkar säkerhetsläget i hela närområdet, där såväl ryska som kinesiska intressen också spelar in. Det formar en säkerhetspolitisk krutdurk av stor magnitud, folkrik och kärnvapenstinn. En illa riktad gnista kan få långtgående och ödesdigra konsekvenser.
Det ödesmättade språkbruket är egentligen inte något nytt för ordväxlingarna mellan Nordkorea och omvärlden. Men undergångstonerna inför en potentiell väpnad konfrontation brukar mestadels komma från despoten i Pyongyang. Diktaturen håller det nordkoreanska folket nedtryckt och isolerat, fattigt och ofta svältande. Regimen driver en omfattande personkult om den store ledarens ofelbarhet, som så ofta i totalitära sammanhang. Detta bygger i sin tur på en stenhård indoktrinering som framställer den egna militära kapaciteten som något bland det främsta på jorden, en makt som väcker avund och fruktan i en ondskefull omvärld. Sådan är despotismen – självförhärligande och nyckfull, hämndlysten och hänsynslös. Undersåten lyder, lider och dör.
Det finns ingen anledning att hymla med vad som står på spel. En skärmytsling på koreanska halvön kan snabbt komma att växla upp till fullskalig väpnad konflikt med kärnvapen som potentiella ingredienser. Följderna av en sådan utveckling skulle skaka, skada och förändra världen för lång tid framöver. Även om konfrontationen med all säkerhet skulle utradera den nordkoreanska diktaturen, skulle det komma till ett ofattbart högt pris satt i människoliv och miljö.
I en värld med någorlunda sunda ledare på alla håll skulle riskerna med en storkonflikt på den koreanska halvön inbjuda till avspänning. Kanhända även ett konstruktivt och enat säkerhetsråd för konfliktlösning inom de Förenta nationernas ram. Men så lyckligt lottade är vi inte.