"Det finns överallt, på alla arbetsplatser. Tyvärr även inom Centerrörelsen."
Med de orden markerade Annie Lööf i sitt jultal en av de viktigaste punkterna för hur #metoo-debatten, kampen mot sexuella övergrepp och trakasserier i vardagen, ska tas vidare. Alla ledare med makt måste ta ansvar för att sätta gränser och statuera exempel i sin egen sfär. Ingen makthavare kan frånsäga sig ansvar. Den som inte har agerat utifrån sin egen maktposition kan inte peka finger åt andra.
Därför ska understrykas att just Centerpartiet agerade tydligt och rejält på avslöjanden om missförhållanden inom de egna leden. Ett antal uteslutningsärenden har genomförts eller är på väg att genomföras. Även i de fall där själva övergreppet skedde för flera år sedan.
I sitt jultal signalerade Centerledaren en vilja att förlänga preskriptionstiderna. Möjligheterna för offren att kunna få upprättelse ska öka, även om det tagit tid att orka eller våga berätta.
Vi har tidigare på ledarplats noterat problemen med att enbart fokusera på en samtyckeslagstiftning, vilket är regeringens huvudförslag efter metoo-avslöjandena (SN 28/10). Lööf underströk därför behovet av att även införa ett oaktsamhetsbrott. Det skulle öka möjligheterna att fälla även den som inte hade för avsikt att begå handlingen, men som borde ha förstått att den andra personen inte deltog frivilligt.
Lööf levererade också förslag på höjda straff, större resurser till kvinnojourernas arbete samt förbättrade möjligheter att sparka den som har begått trakasserier på jobbet.
Till detta ska läggas Centerledarens förslag att stärka lärarnas kompetens i sex- och samlevnadsundervisning. Just skolan kan göra mycket för många – med rätt verktyg, rätt kunskaper och med rätt resurser. Skyldigheten, rättigheten och kompetensen att skyndsamt ta i frågor som kan vara svåra även för föräldrar/vårdnadshavare att acceptera, behöver stärkas. Det kommer alltid att finnas hem där man misslyckas med att lära sina barn att pojkar och flickor ska behandlas lika, är lika värda och har exakt lika rättigheter.
En av de mest kraftfulla insatserna som skolan kan göra på relativt kort sikt, är att bli bättre på att se och agera. Var uppmärksam på språkbruk. De tillfällen där unga utsätts för grova kränkningar i skolan är ofta där vuxenvärlden inte ser. Ta tag i de skolmiljöer där vuxna sällan eller aldrig rör sig. Rasterna får inte bli till arenor med låg, fläckvis eller ouppmärksam vuxennärvaro. Råder det tveksamheter om personalens rätt att ingripa måste detta åtgärdas. Allt behöver inte vara ett specifikt läraruppdrag, men det är ett värdefullt jobb för vuxna som – med rätt kompetens och rätt att ingripa – ska kunna göra stor skillnad för många.
Metoo-arbetet är allt annat än över, varken i politiken, i arbetslivet eller i skolan. Vi kan aldrig vara nöjda förrän vi dagligen formar ”ett jämställt samhälle där kvinnor känner samma trygghet som män”, som Lööf formulerade det.