När man får ett nytt jobb, börjar tjäna lite mer, och får extra tid över, vad prioriterar de flesta av oss då? För väldigt många är det mest attraktiva att göra med mer tid och pengar att resa. De flesta har en ung släkting som rest runt i Thailand eller besökt Centralamerika efter gymnasiet. I många kompisgäng sparar man tillsammans för den åtråvärda resan genom USA. För den globala växande medelklassen med ökat välstånd är resande en symbol för det goda livet.
Det här märks i siffrorna. För Sveriges del ligger värdet av turismexporten för 2015 på 112,6 miljarder kronor, att jämföra med exempelvis läkemedelsexporten på 71,2 miljarder. Under 2016 dämpades tillväxten något, antalet gästövernattningar ökade bara med 3 procent under 2016, men likväl en ökning. Enligt FN:s världsturism-organisation var den totala globala ökningen på runt samma nivå för 2016, fyra procent, de uppskattar även att turismen idag står för tio procent av det totala globala BNP. Många länder som har välståndsökningar och får bättre livsvillkor ökar också sin turismtillväxt. Ett konkret exempel på detta i vår närhet är vår granne Litauen, som börjat få bättre möjlighet att marknadsföra sina attraktiva besöksmål. Deras turism ökade under förra året med 33 procent.
Det finns givetvis miljöproblematik knuten till delar av resandet, men även god potential för hållbar tillväxt. Upplevelser är något vi bär med oss och behöver inte vara knutet till särskilt mycket användande av ändliga resurser, det behöver inte vara en fysisk sak. Efterfrågan på naturturism får länder att bevara djur och växtliv för att kunna visa upp för andra. Turism ger fysiska jobb åt människor på plats, upplevelser är heller inget vi ersätter med den annars så fruktade automatiseringen.
Även här på hemmaplan i vårt vackra Sörmland finns goda fortsatta förutsättningar att arbeta mer med turism och upplevelser. Det satsas också allt mer i länet på att få ökad turism, med seminarium och infrastrukturbyggande. Förutsättningarna är goda med slott och gods och många småskaliga producenter av mat och dryck. Just nu ligger Södermanland under Sverigesnittet för gästövernattningar, där borde vi kunna bättre, det är ett område med större potential.
Politiker gillar att omfamna branscher som går bra och växer och de tror ofta att deras egen insats gör skillnad. Här finns det anledning att säga ifrån. Politiken ska skapa goda förutsättningar, det vill säga inte lägga sig i för mycket och låta bli detaljregleringar. I övrigt kan politisk uppmärksamhet göra mer skada än nytta. Små turistföretag växer bäst om de slipper dyra avancerade kassaapparater för minsta fik, har möjlighet att få serveringstillstånd så de kan erbjuda ett glas vin på uteserveringen, kan anställa unga sommarjobbare för ett rimligt pris. I övrigt kommer vår egen mänskliga drift att vilja röra på oss och uppleva nya saker räcka för att turism ska fortsätta vara en framtidsbransch.
Hanna Marie Björklund