Ledare: SVT struntar i sitt uppdrag

Sveriges Television ägnar sig allt mer åt åsiktsförmedling. Det går ut över journalistisk granskning och samhällsnyttig information.

Genom att göra public service till en allmän åsiktslåda som ska ”röra om” tappar Sveriges Television bort sitt grunduppdrag. Hanna Stjärne, vd för SVT, borde i stället peka ut en riktning mot mer faktagrundad journalistik och samhällsnyttig information. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Genom att göra public service till en allmän åsiktslåda som ska ”röra om” tappar Sveriges Television bort sitt grunduppdrag. Hanna Stjärne, vd för SVT, borde i stället peka ut en riktning mot mer faktagrundad journalistik och samhällsnyttig information. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-02-08 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Faktagrundad nyhetsjournalistik och program där makthavare ställs till svars har en viktig roll i det offentliga samtalet. Tyvärr får den typen av innehåll allt mindre plats i Sveriges televisions verksamhet. I stället ligger fokus på underhållning och annat som andra redan sköter väl.

Senast ut är en ny satsning från SVT Opinion där fyra färgstarka personer som “inte är rädda för att röra om i grytan” återkommande ska diskutera aktuella händelser i rörliga tyckarinlägg som publiceras på SVT:s hemsida. De fyra personerna är högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell, den fackliga tankesmedjan Katalys chef Daniel Suhonen, debattören och tidigare krönikören Marcus Birro samt Araia Ghirmai Sebhatu, grundare av den ras-separatistiska organisationen Black Coffee. Det är fyra personer som har en tendens att dra upp tonläget rejält och ofta skapar debatt.

Man kan fråga sig vilken analys som ligger bakom upplägget och valet av personer. Det finns nog få som efterfrågar ett högre tonläge i det politiska samtalet – eller en ännu starkare polarisering av politiken. Än mer oklart är varför det skulle vara just public service uppdrag att, om det existerade, fylla det behovet. Marknaden för lättillgängligt och provocerande material är redan mättad av kvällstidningar och andra kommersiella aktörer. Att SVT trots detta väljer det upplägget avslöjar hur långt ifrån sitt huvudsakliga syfte public service-verksamheten hamnat.

SVT Opinions senaste satsning är inte enda exemplet på hur de försökt att konkurrera mot kommersiella aktörer på debattområdet. 2015 startade SVT till exempel ungdomssajten Edit som samlade bloggare, webb-tv och lättillgängliga nyheter. Utöver att ha kostat licensbetalarna massor med pengar hade sidan både en tydlig vänsterprofil och konkurrerade med flera etablerade aktörer såsom Nöjesguiden och Politism. I slutet på förra året la Edit ner, vilket enligt Martin Vårdstedt, dåvarande programchef för kultur och samhälle, berodde på att användarna föredrog sociala medier för att hitta material framför en SVT-sida.

Sveriges television grundades i en helt annan tid när nyheter och kunskap om vad som händer i världen var svår att komma över, och där det inte fanns någon öppen teknik för att sända ut rörlig bild. I dag är situationen en helt annan. Vem som helst kan i dag spela in, klippa, och distribuera egna tv-program med tekniken de har i sin byxficka. Sociala medier och bloggar har också gjort det lätt för alla som vill nå ut med sina åsikter till en bredare allmänhet

I stället för att försöka konkurrera med alla de ­privatpersoner, företag och organisationer som i dag skapar en fantastisk mångfald av format och innehåll borde SVT i stället gå tillbaka till sitt grundläggande uppdrag: att bevaka makten och förse allmänheten med samhällsnyttig information. En bra början vore att lägga ner den senaste satsningen.

Isak Trygg Kupersmidt