Terrorn skakar Sverige och Stockholm. Det scenario som fruktats och befarats har tragiskt nog blivit verklighet. Människor har mördats, skadats och lemlästats i en besinningslös attack, ett dåd som påminner om flera andra som drabbat Europa under det senaste året.
Bilderna från Drottninggatan i Stockholm chockar. Terrorn har drabbat mitt i vardagen. Dess framfart i fredagshandeln längs en av Sveriges mest kända shoppning-gator har lämnat blodiga spår. Det är både förfärligt och förfärande, det upprör och väcker ursinne.
Det här är en tung dag, sade Säpochefen Anders Thunberg på den första presskonferensen efter dådet, men följde upp med att bekräfta att myndigheterna kände sig väl inövade på ett dylikt scenario. Dådet i Stockholm ser ut att följa ett mönster som vi har sett vid andra terrordåd i Europa, i franska Nice, i Tysklands huvudstad Berlin och i Storbritanniens huvudstad London. Ett tungt fordon som körs in i en folkmassa med målet att döda och skada så många som möjligt.
Det här är den nutida terrorism som vi alla måste anstränga oss för att försvåra, motverka och avslöja. Både här och i andra delar av vår värld. Det ska inte finnas någonstans att gömma sig.
Vi har ett antal myndigheter som övat på dylika scenarier, vi har specialister som har tränat på att göra det de ska även i de värsta av stunder. Mitt i allt detta fruktansvärda finns det alltså skäl att se och uppmärksamma även de bilderna. De visar upp ett samhälle som snabbt reagerade och agerade för att skydda, säkra och rädda, men också söka och gripa.
Som alltid när den här typen av händelser drabbar, flödade det av osäkra, obekräftade uppgifter. Som svårast var det vid den första tiden efter dådet när väldigt många sökte information och väldigt lite fanns bekräftat. Det blev kaotiskt.
Men i det stök som drabbar i ett sådant läge, finns en ordning och en krisorganisation som träder i kraft, allt ifrån polis och säkerhetstjänst, till sjukvård och statsledning. Många människor ställer sig på kort varsel till förfogande för att säkra situationen, bidra till trygghet och ordning, att hjälpa chockade, skadade och tyvärr också hantera de dödsfall som blivit följden av dådet.
I tider som dessa måste det svenska samhället stå stadigt. Som medborgare gäller det att inte förlora sig till förtvivlan. Se därför också de spontana initiativ som uppstår när människor gemensamt försöker hjälpa varandra.
När tunnelbana, pendeltåg och regionaltåg ställdes in samtidigt som massvis med pendlare var på väg hem efter en arbetsdag, uppstod ett initiativ som #openstockholm. Via sociala medier bjöd medmänniskor i huvudstadsområdet in strandsatta i närheten till egna hem, föreningslokaler och annat. I ett terrordrabbat samhälle är det en enkel men aktiv motståndsåtgärd att erbjuda gemenskap för den som behöver det.