Tolerans även mot de icke-toleranta

Yttrandefriheten blir som svårast när man tvingas acceptera den man ogillar, den som förespråkar en ideologi som kan vara farlig för enskilda. Men våld är ingen acceptabel metod som mot intolerans.

Övrigt2013-11-08 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

När Jimmie Åkesson skulle signera böcker på Nytorget i Stockholm i tisdags kväll blev han attackerad av en kvinna som kastade en tårta i ansiktet på honom. Reaktionen på attacken var högljudd om man jämför med när dåvarande finansminister Bosse Ringholm (S) råkade ut för samma sak för ett antal år sedan. Ytterst få personer drog då några paralleller till politiskt våld eller demokratihot, men det gör många denna gång.

Läget har skruvats upp sedan dess, dåvarande utrikesminister Anna Lindh mördades och Säpo konstaterar i dag att hotbilden mot politiker generellt är mer allvarlig, särskilt allvarlig är den för Sverigedemokrater. De är utan konkurens det mest utsatta partiet vad gäller hot och våldsdåd, hälften av alla aktiva har blivit utsatta för brott. Bland dessa finns ett av de allvarligaste politiskt motiverade dåden i Sverige på många år, överfallet mot politikern Issa Issa. Han blev påhoppad av en stor grupp människor och fick bland annat ta emot 18 knivhugg, det var ren tur att han överlevde.

Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt och nationalist-populistiskt parti med främlingsfientliga drag. Det har sina rötter i 90-talets neonazism och är ett mycket problematiskt parti. Även om de aldrig själva skulle kalla sig rasister så behöver man inte gräva djupt i deras partiprogram innan man ser att de bygger sin politik kring föreställningar om ras och etnicitet. Bara ett sådant faktum som att de inte kan svara på vad de egentligen menar med svenskhet visar på hur tveksam deras ideologi är. Diffusa föreställningar om tillhörighet ligger till grunden för deras uppfattning om nationalidentitet.

Rasism och fascism är påtagliga hot för många människor än i dag. I Ryssland är utvecklingen just nu skrämmande, där nazistiska grupper tar till våld mot enskilda utan att behöva oroa sig för större motstånd. Det är därför vi måste hålla gränsen mot alla politiska ideologier som ligger i närheten av fascismen. Sverigedemokraterna är dock inte ett nazistparti, och det är inte sannolikt att de kommer ta till våld mot andra medborgare inom någon snar framtid. Partiet har dåligt underbyggda och ofta motbjudande åsikter, men de är inte förespråkare av våld.

Därför håller det inte att som vissa på vänsterkanten försöker göra, hävda någon form av självförsvar som motiv till brott som begås mot Sverigedemokrater. Hur illa man än må tycka om SD så är att ge sig på en Sverigedemokrat med våld inte någon heroisk och etiskt försvarbar handling. Därmed inte sagt att man måste känna något engagemang för att verbalt och moraliskt försvara den som själv är intolerant. Men gränsen är tydlig, det är en sak att alltid ta debatten, att uttrycka sitt ogillande och bekämpa någon politiskt, och en helt annan sak att ta till våld. Det förstnämnda är rent ut sagt önskvärt, det andra är fullständigt oacceptabelt.

Hanna Marie Björklund