Meng Meng, Shuai Shuai och Ku Ku smörjer kråset. En nationalpark på två miljoner hektar ska bildas i staden Guangzhou i sydcentrala Kina. FOTO: CHINATOPIX/AP

Ledare: Tio positiva marsnyheter

Ledare

Pandapark i Kina och frihandel i Afrika var några av mars månads positiva nyheter.

Ledartexten är skriven av SN:s ledarredaktion, som delar Centerpartiets grundläggande värderingar. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Det har skett bra saker i världen under den senaste månaden, även om det kan vara svårt att tro det när man ser flödet av negativa nyheter. Här är tio exempel på positiva händelser som inträffat sedan den förra listan skrevs i slutet av februari.

1 Lägre risk för flickor att bli bortgifta. Andelen flickor som blivit bortgifta har minskat med 15 procent det senaste decenniet, enligt en ny rapport från Unicef. Anledningen tros vara att fler flickor utbildas och att det har bedrivits offentliga kampanjer mot barnäktenskap.

2 Koldioxidutsläppen i Storbritannien har inte varit lägre sedan 1890. Storbritanniens koldioxidutsläpp från användning av fossilenergi har minskat. Utsläppen är nu på samma nivå som de var år 1890, visar en uträkning från sidan Carbon Brief. Förra året användes 15 miljoner ton kol i Storbritannien, vilket är en kraftig minskning från de 221 miljoner ton kol som användes år 1956.

3 Inkomsterna i Sverige ökar. Den ekonomiska standarden i Sverige har stigit nästan 60 procent mer än inflationen under 2000-talet, enligt SCB. Exempelvis hade en genomsnittlig familj, en familj med två vuxna och två barn, 20 000 kronor mer i månaden att spendera år 2016 jämfört med 1999. Inkomsterna har ökat för både ensamstående föräldrar, pensionärer, de med högst inkomst och de med lägst inkomst.

4 Frihandelsavtal i Afrika. 44 afrikanska länder har beslutat att skapa ett av världens största frihandelsområden. Ökad handel kan göra länderna rikare.

5 Världens största solcellspark har startat. Delar av parken, som ligger i den indiska staden Karnataka, började producera el i början av mars. Parken beräknas vara helt klar i december och ska bli 5 261 hektar stor.

6 Miljözoner införs. I Sverige dör cirka 5 500 personer årligen på grund av luftföroreningar. Cirka 1 300 av dessa dödsfall bedöms bero på inhemska trafikavgaser, enligt den statliga utredningen ”En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige”. Från och med år 2020 kommer svenska kommuner ha möjligheten­ att skydda invånares hälsa genom att förbjuda de smutsigaste bilarna i de områden där problemen med luftföroreningar är störst.

7 Kina skapar stor pandapark. En nationalpark på två miljoner hektar ska bildas i sydcentrala Kina. Syftet är att skydda de pandabjörnar som bor där.

8 Drönare ska hjälpa ålen. Havs- och vattenmyndigheten har fått tillstånd att använda drönare för att spana efter illegala ålfiskeredskap. Det kan behövas, förra året beslagtogs 300 illegala ålfiskeredskap av Havs- och vattenmyndigheten och Kustbevakningen.

9 Självkörande segelbåt studerar miljön. Båten, som har tagits fram av forskare på KTH, kan ha med sig mätutrustning och studera miljön i områden som vi inte vet så mycket om.

10 Ny hjälm kan mäta hjärnans aktivitet. Brittiska forskare har tagit fram en hjälm som kan avbilda hjärnans magnetfält. Den tidigare tekniken för att mäta hjärnans aktivitet innebar att försökspersonen måste vara totalt still. Denna hjälm kan förhoppningsvis leda till säkra diagnoser för exempelvis små barn, personer med epilepsi eller Parkinson.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

Teknik och vetenskapEkonomi/PrivatKlimatförändringarMiljöMiljöteknik
Relaterat