En ÄterstÀllare kommer inte att rÀcka för Biden

För Joe Biden – och för USA – Ă€r det ett mĂ„ste att hans presidenttid blir nĂ„got mer Ă€n Joe ÅterstĂ€llaren.

Med Joe Biden som USA:s 46:e president Àr förhoppningarna stora pÄ ett nytt demokratiskt ledarskap, ett samtalande, samarbetande och samtidsintresserat USA.

Med Joe Biden som USA:s 46:e president Àr förhoppningarna stora pÄ ett nytt demokratiskt ledarskap, ett samtalande, samarbetande och samtidsintresserat USA.

Foto: Alex Brandon

USA2021-01-20 16:23
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

BaksmÀllan efter Donald Trump för USA:s del krÀver bÄde tillfÀlliga huvudvÀrkstabletter och ett mer nogsamt ÄterstÀllande av sunda vÀtskor-balans. En ovÀrdig presidenttid fick ett ovÀrdigt slut, lika polariserat som vanligt. Förloraren smet utan att bekrÀfta sin eftertrÀdare, om Àn med nÄgra tillmötesgÄende ord i sitt sista tal som president.

Efter det vanhedrande upploppet vid den amerikanska kongressbyggnaden pĂ„ Capitol Hill, vandaliseringen och intrĂ„nget, USA:s demokratisk-parlamentariska hjĂ€rta, har Trump-vĂ€nnerna blivit nĂ„got tystare. I alla fall de som pĂ„ nĂ„got sĂ€tt reflekterar över vad som sker. Men polariseringen – motsĂ€ttningar hellre Ă€n samhörighet – Ă€r fortfarande stark.

I modern tid har USA nog aldrig haft en mer söndrande president Ă€n Donald Trump. Det gĂ„r inte att jĂ€mföra med Barack Obamas sejour, dĂ€r tea party-högern förvisso radikaliserades i mötet med landets första svarta president och delvis banade vĂ€g för allt som skulle komma under Trump. Inte heller var det sĂ„ illa under Ronald Reagan, som onekligen retade gallfeber pĂ„ vĂ€nstern – sĂ€kerhetspolitiskt sĂ„vĂ€l som samhĂ€llsekonomiskt – under Kalla krigets sista Ă„rtionde. Men att sĂ„ förakt och skörda hat mot andra amerikaner, det fanns inte utrymme för. 

Richard Nixon fick 1974 avgĂ„ pĂ„ grund av Watergate-skandalen, avlyssning av och inbrott hos politiska motstĂ„ndare. En Trump hade aldrig avgĂ„tt. Den senares tid vid makten har prĂ€glats av kravet pĂ„ total underkastelse hos folkvalda partikollegor, ett aktivt söndrande och hĂ€rskande inom den egna administrationen. Allt detta med stöd av de mest aggressiva delarna av partiets vĂ€ljarbas. Trumps auktoritĂ€ra styre har inte bara skadat USA:s anseende bland dess vĂ€nner och allierade i omvĂ€rlden, det har ocksĂ„ sargat det republikanska partiet pĂ„ ett sĂ€tt som fĂ„ kunde förestĂ€lla sig vara möjligt. 

Med Joe Biden som USA:s 46:e president Àr förhoppningarna stora pÄ ett annat ledarskap, ett samtalande, samarbetande och samtidsintresserat USA. Det Àr viktigt för den nya ledningen att visa att presidenten inte behöver en guldstol att sitta pÄ, och att ett sökande efter samförstÄnd inte Àr ett svaghetstecken.

I början kommer mycket att handla om att reparera sÄdant som trumpismen har söndrat, som ett ÄterupprÀttande av engagemanget i klimat- och demokratifrÄgor samt vÀnskapsrelationerna med vÀstvÀrlden och sÀrskilt EU. VÀlkomna tecken pÄ "att Europa efter fyra lÄnga Är Äter har en vÀn i Vita huset", som EU-kommissionens ordförande Ursula van den Leyen formulerade det i ett tal i Bryssel

Först och frĂ€mst Ă€r det dock pandemihanteringen som kommer att dominera. Trumps ointresse inför andras sjukdom och död – tillsammans med tron pĂ„ att allt som rapporteras Ă€r fejk – blev en tung faktor som bidrog till hans fall. 400 000 amerikaner har dött i covid-19.  

Biden mĂ„ste visa vĂ€ljarna att han stĂ„r för nĂ„got annat, Ă€ven nĂ€r det tar emot eller han mĂ„ste erkĂ€nna fel. Utmaningen Ă€r inte bara att hantera motsidans mest argsinta vĂ€ljargrupper. Minst lika mycket gĂ€ller det att motverka de egna ledens hĂ€mndlystnad, lĂ€ngtan efter att ge igen, trycka till och sĂ€tta dit. 

Den nya presidentens mer uthĂ„lliga uppdrag blir att fĂ„ amerikaner i allmĂ€nhet att kĂ€nna sig som delar av ett samhĂ€lle, oavsett vad de röstade pĂ„. Att visa hur smĂ„företagande och arbete bidrar till att göra USA starkt. Att visa att den som Ă€r sjuk och utsatt inte lĂ€mnas Ă„t sitt öde. Att hudfĂ€rg inte styr hur man behandlas. Att olika uppfattning inte ger olika mĂ€nniskovĂ€rde. Det Ă€r ingen liten bestĂ€llning. 

Trump hade en nĂ€rmast obefintlig demokratisk kompass. DĂ€r han vann var det rĂ€tt och dĂ€r han förlorade var det fusk. En presidentadministration har trots detta mĂ„nga olika delar. En del som har genomförts under Trump kommer att bli kvar ocksĂ„ med Biden, inrikespolitiskt som utrikes. 

I omvĂ€rldspolitiken, vilket berör oss svenskar och europĂ©er mest, lĂ€r Biden hĂ„lla kvar den kritiska hĂ„llningen mot diktaturen Kina. De handelsavtal som kommit till under Trump, ofta under stort stĂ„hej, lĂ€r inte Ă€ndras pĂ„ i första taget heller. De viktiga diplomatiska avtalen i Mellanöstern mellan Israel och Förenade Arabemiraten, Bahrain och Sudan lĂ€r – och behöver – vĂ„rdas. Samtidigt behöver USA:s engagemang för gemensamma institutioner stĂ€rkas, reformeras och finansieras – i allt frĂ„n Nato till klimatavtal och WHO.

President Bidens budskap mÄste vara sÄ mycket mer Àn en ÄterstÀllare.