Annonssamarbete med Cyclife Sweden

”Vi bidrar till ett hållbart och strålsäkert samhälle”

På Studsviks industriområde hittar du en av Nyköpings kommuns största arbetsgivare – Cyclife Sweden AB. Företaget jobbar med återvinning av metaller och volymreduktion av lågradioaktivt avfall från den kärntekniska industrin och är därför en viktig aktör inom kärnkraftsindustrin. ”Vi bidrar till en hållbar kärnkraftsindustri”, säger Marina Sigurdsson, kommunikatör.

Cyclife jobbar med återvinning av metaller och volymreduktion av lågradioaktivt avfall från den kärntekniska industrin, bland annat genom smältning.

Cyclife jobbar med återvinning av metaller och volymreduktion av lågradioaktivt avfall från den kärntekniska industrin, bland annat genom smältning.

Foto: PHILIPPE ERANIAN

Native2024-09-26 08:45
Detta är ett annonssamarbete.

Cyclife i Nyköping jobbar 190 personer inom olika roller. Här finns alltifrån tekniska doktorer som jobbar med kvalificerade analyser till operatörer som med säkerheten i fokus sönderdelar, rengör och smälter metall förorenad med radioaktivitet. 

– Det är en industriverksamhet kombinerad med radiologiska aspekter och ett stort säkerhetsfokus. Vi bedriver en unik verksamhet där vi tillämpar egna innovativa metoder. Vi har en kundbas fördelad över ett 15-tal länder, säger Marina Sigurdsson, kommunikatör.

undefined
"Vi bedriver en unik verksamhet där vi tillämpar egna innovativa metoder", säger Marina Sigurdsson, kommunikatör.

Kunder anlitar Cyclife för rengöring och återvinning av metall, volymreduktion av radioaktivt avfall och för omhändertagande av förbrukade komponenter innehållande radioaktivitet från sjukhus, industri och forskning. Slutprodukten skickas sedan tillbaka till kunderna. 

Marina förklarar processen:

– Arbetssättet varierar beroende på vad det är för material vi får in. Brännbart avfall volymreduceras genom förbränning. Den lilla mängden aska som återstår efter förbränningen skickas tillbaka till kunderna för slutförvaring som radioaktivt avfall. Värmen som frigörs vid förbränningen används för att värma byggnaderna på Studsviksområdet. 

– Vi får också in stora förbrukade komponenter från kärnkraftverken som kan väga flera hundra ton. Materialet sönderdelas, rengörs och smälts. Prover tas och analyseras för att kontrollera att materialet är säkert att återvinna för tillverkningen av nya produkter. De små mängderna restavfall som uppstår vid behandlingen skickas tillbaka till kund. 

undefined
Hantering av organiskt avfall sker genom värmebehandling som förbränning eller pyrolys. Metoden används för att behandla torrt radioaktivt avfall i plast, papper, textil och trä.

Cyclife tillhör världens största kärnkraftsoperatör, franska EDF, men verksamheten fokuserar på att på ett hållbart sätt ta hand om restprodukterna i samband med drift och avveckling av kärnkraftverk. 

– Vi strävar efter att material ska återvinnas så långt det är praktiskt möjligt, helt säkert och ekonomiskt rimligt, säger Marina och fortsätter:

– Något som är unikt med vår verksamhet är att våra kunder äger och har ett ansvar för sitt material och avfall genom hela behandlingsprocessen.  Vi regleras av den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) och reglerna följs av de olika kunderna och deras myndigheter. 

undefined
För att kunna behandla stora komponenter, som kan vara upp till 30 meter i längd och 400 tons vikt, behöver de delas i mindre bitar.

Företaget tar hand om annat än restprodukter från kärnkraftverken. Alla äldre brandvarnare som skrotas i Sverige kommer till Cyclife. Anledningen är att de innehåller en liten radioaktiv komponent som behöver tas omhand. 

– Vi tar emot brandvarnarna och plockar isär dem för att de ska kunna återvinnas på ett korrekt sätt.

Det kommer även så kallade strålkällor från bland annat olika industriella processer, sjukvården och forskning för omhändertagande. Både det radioaktiva materialet och de andra beståndsdelarna återvinns så långt möjligt.

– Vi har en enhet inom företaget som i praktiken är en informell nationell resurs som bistår Strålsäkerhetsmyndigheten att bibehålla ett strålsäkert samhälle, säger Marina Sigurdsson.

undefined
Hos Cyclife tas din gamla brandvarnare isär och återvinns på ett korrekt sätt.
Cyclife

Verksamheten Cyclife Sweden bedriver tillhörde tidigare Studsvikskoncernen. Verksamheten togs över av EDF-koncernen 2016.

Adress: 610 60 Tystberga

Telefon: 46 (0) 155 60 64 00

Hemsida: Upptäck den svenska grenen av Cyclife i Nyköping | Cyclife (cyclife-edf.com)

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på SN.