Premiärminister Shinzo Abe och utmanaren Yuriko Koike möttes tidigare i oktober i en debatt inför valet. Arkivbild. Foto:

Abe i topp inför valet i Japan

Japan

Det ser ljust ut för Japans premiärminister Shinzo Abe inför parlamentsvalet. Han tros kunna dra fördel av sin hårda linje mot Nordkorea och sin hållning i kärnkraftsfrågan. Dessutom kan han få draghjälp av en tyfon som befaras dra in på valdagen.

Abe utlyste nyvalet i september i förhoppning om att vinna starkare mandat för sin politik. När hans brittiska kollega Theresa May tidigare i år gjorde samma sak blev valresultatet inte alls vad hon hade hoppats på – när rösterna var färdigräknade stod det klart att Tories väljarstöd hade minskat.

I dagsläget finns det dock inte mycket som talar för att Abe kommer att gå samma öde till mötes i valet på söndag. Enligt opinionsmätningarna får hans parti Liberaldemokraterna (LDP) en betryggande majoritet av väljarnas röster. Abes hårda linje mot ett alltmer aggressivt Nordkorea har ökat stödet för honom bland japanerna.

Uppstickare i motvind

Premiärministerns främsta utmanare är Yuriko Koike. Hon var för drygt tio år sedan försvarsminister i Abes första regering och ville 2016 ställa upp i Tokyos guvernörsval under LDP:s flagg. Men den lokala partiledningen godkände inte hennes kandidatur. Koike bildade då ett eget parti och vann guvernörsvalet.

Nu ser hon sin chans att göra comeback på den nationella arenan. Mätningarna ser dock dystra ut och indikerar att hennes Parti för hopp inte kommer att få mer än 69 av underhusets totalt 465 platser.

Abes fem år som premiärminister har präglats av offentliga satsningar och stimulanspaket – kända som "Abenomics" som har lett till ett uppsving för den japanska ekonomin. Abe kommer att fortsätta på den inslagna vägen om han blir omvald. Koike har å sin sida varit mer vag om den ekonomiska politiken, men har sagt sig vilja minska de offentliga utgifterna.

Kärnkraften är en annan viktig fråga. Abe vill att reaktorerna i Fukushima, som slogs ut av jordskalv och tsunami 2011, åter tas i bruk. Han anser att kärnkraften är viktig för Japans åtaganden på miljöområdet.

Koike vill i stället satsa på förnybar energi och fasa ut kärnkraften fram till 2030.

Tyfon gynnar Abe

Kanske får Abe dessutom oväntad hjälp av naturen i form av en tyfon som väntas slå mot Japan på valdagen. Tyfoner är annars ovanliga för landet vid den här tiden på året.

Om ovädret drar in så lär färre väljare än vanligt ta sig till vallokalerna, vilket antas gynna Abes koalitionsregering.

Fakta: Valet i Japan

Valet rör de 465 platserna i det japanska parlamentets underhus och ledamöterna väljs på fyra år.

Liberaldemokratiska partiet hade regeringsmakten 1948–2009. Därefter tog Japans demokratiska parti över innan liberaldemokraterna åter fick makten 2012 tillsammans med koalitionspartiet Komeito.

Valdeltagandet har sjunkit under de senaste åren. 2014 röstade endast 53 procent av de röstberättigade.