• Jacqueline Woodson är årets Alma-pristagare. Hon har aldrig tidigare varit nominerad till priset. Pressbild. Foto:
  • Jacqueline Woodson kommer till Sverige för att ta emot Alma-priset i maj. "Jag har inte funderat ett dugg på prispengarna. Det enda jag tänker på just nu är hur jag ska få med hela familjen till Sverige", säger hon. Pressbild. Foto:
  • Alma-juryns ordförande Boel Westin tillkännagav årets pristagare i Filmhuset i Stockholm. Foto:
  • Alma-juryns ordförande Boel Westin beskriver Jacqueline Woodsons författarskap som "poetiskt och ändå vasst". Foto:
1/

"Poetisk och vass" Alma-pristagare

Litteratur

Som barn älskade Jacqueline Woodson att ljuga ihop historier. En dag skrev hon ned en sådan berättelse och fick till sin förvåning beröm av läraren. Det blev början till en författarkarriär som nu har gett henne Alma-priset.

På sin hemsida berättar den amerikanska författaren om den punkt i livet då hon – den magra tjejen i klassrummet som alltid var i onåd hos lärarna för att hon pratade för mycket, glömde sina hemläxor och ljög – vågade börja tro på sig själv. När hon som vuxen tvivlar på sin förmåga återvänder hon alltid till det ögonblicket, till det förvånade ljuset i lärarens ögon och orden "Det här är riktigt bra".

Hon framstår knappast som lättimponerad. Jacqueline Woodsons böcker har märkligt nog inte översatts till svenska ännu, men i hemlandet USA har hon givit ut drygt 30 titlar, allt från romaner för unga vuxna till bilderböcker. Hon har fått flera prestigefulla priser, däribland National Book Award för den självbiografiska berättelsen "Brown girl dreaming", och utnämndes nyligen till USA:s läsambassadör för unga.

Yrvaken och lycklig

Men i dag är det en yrvaken och lycklig Jacqueline Woodson som talar med TT efter tillkännagivandet om att hon är årets Alma-pristagare.

— En kompis sms:ade just till mig och sade "det här måste vara jättestort för dig, för du brukar verkligen inte bli exalterad över priser", säger Jacqueline Woodson på en dålig telefonlinje från hemmet i New York.
— Och det är jättestort, det är det största priset för barnlitteratur i världen. Jag är så överraskad!

Hon växte upp i Greenville, South Carolina och i Brooklyn, New York, i en familj som var knuten till Jehovas vittnen. Rasism, segregation, ekonomiska orättvisor, utsatthet, fördomar och sexuell identitet är återkommande teman i hennes böcker, konstaterar Alma-juryn. Boel Westin, ordförande för juryn kallar det för ett kraftfullt författarskap, "poetiskt och ändå vasst".

Självbiografi på vers

Självbiografin "Brown girl dreaming" är skriven på vers – och möjligen en smula svåröversatt, menar Jacqueline Woodson.

— Annars skulle jag rekommendera läsare som aldrig har läst någon bok av mig förut att börja med "If you come softly". Det ger en sorts känsla för det här landet, fast det är 20 år sedan den skrevs. Den har precis getts ut i USA igen för att den fortfarande är sorgligt relevant.

I boken skildrar Woodson passionen mellan medelklassflickan Ellie och Jeremiah, son till en svart filmproducent. Ellies berättelse ges i jagform medan Jeremiahs version berättas i tredje person och interfolieras med omvärldens reaktioner, mot en fond av rasism och polisvåld.

Svart och lesbisk

Som svart och lesbisk vet Jacqueline Woodson hur viktigt det är för läsare att känna sig sedda i litteraturen. I "If you come softly" konstaterar Jeremiahs pappa lakoniskt att vita människor "vet allt om vad alla andra är, men de vet inte att de själva är vita".

— Representation i litteraturen är viktig, särskilt för dem som inte har varit synliga där tidigare, säger hon.

Kommer hon till Sverige i maj för att ta emot priset? Självklart.

— Jag har inte funderat ett dugg på prispengarna. Det enda jag tänker på just nu är hur jag ska få med hela familjen till Sverige.

Jacqueline Woodson om Astrid Lindgren:

När jag växte upp läste jag böckerna om Pippi Långstrump och älskade dem. Senare blev relationen lite mer komplicerad för mig som svart författare på grund av hur svarta personer representeras och inte representeras i böckerna. Men som barn var jag tacksam för att få möta den här äventyrslystna flickan som gav mig sådan läslust.

Fakta: Jacqueline Woodson

Född: 1963 i Columbus, Ohio. Växte upp i Greenville, South Carolina och New York. Familjen tillhörde Jehovas vittnen.

Bor: I Brooklyn, New York tillsammans med sin partner och två barn.

Böcker: Har skrivit ett 30-tal böcker, framför allt för tonåringar och unga vuxna. Debuterade 1990 med "Last summer with Maizon", första delen i en trilogi om två flickor och deras vänskap, där hon enligt Alma-juryn visar "djup förståelse för ungas tankar och känslor". Samma år kom "The dear one" som handlar om tonårsgraviditet. För den självbiografiska diktboken "Brown girl dreaming" fick hon National Book Award 2014. Rasism, segregation, social utsatthet och sexuell identitet är återkommande teman i hennes böcker. Även familjeskildringarna är centrala.

Översatt: Än så länge till ett tiotal språk, dock inte svenska.

Övrigt: Utsågs i år till nationell läsambassadör för barn- och ungdomslitteratur. För sitt tvååriga uppdrag valde hon mottot "reading = hope x change"

Fakta: Tre viktiga böcker

"After Tupac and D Foster" (2008) handlar om stark vänskap. Två flickor lever som lever tryggt med sina mammor möter en tredje som befinner sig i samhällets utkant. Deras idol Tupac Shakur gestaltar deras drömmar i sina texter. En dag blir han skjuten vilket drabbar dem hårt.

I "Beneath a meth moon" (2012) skildrar Jacqueline Woodson den 15-åriga Laurel som förlorar både sin mamma och sin mormor i den tropiska cyklonen Katrina 2005. Laurel tar droger och måste konfrontera sina mörkaste minnen för att göra sig fri. Genom boken löper mormoderns mantra: "It’s the rocks in your life that will stand by you. Your words, your friends, your family”.

"Brown girl dreaming" (2014) heter Jacqueline Woodsons självbiografiska berättelse skriven i diktform. Den är samtidigt ett stycke afroamerikansk historia och, enligt Alma-juryns ordförande Boel Westin full av citat värda att skriva av och bära med sig.

Fakta: Alma-juryns motivering

”Jacqueline Woodson låter oss möta unga människor som kämpar för att hantera sin utsatthet och finna en plats där tillvaron kan få fäste. På ett närmast tyngdlöst språk skriver hon fram berättelser med en djup och sammansatt klang. Jacqueline Woodson fångar en unik poetisk ton i en vardag som delas mellan sorg och hopp.”

Woodson var i år nominerad till Alma-priset för första gången. Att få priset så snabbt är unikt, enligt Juryns ordförande Boel Westin.

Hon beskriver sin samtid, ofta med mycket självbiografiskt, men samtidigt löper trådarna tillbaka i historien och in i framtiden. När hon skriver om rasism och segregation och sådana saker får man vida perspektiv och olika lager. Det är en fantastisk kvalitet som författare, inte minst i den värld vi har i dag.