Det finns ännu inga svar på vad som orsakade söndagens bussolycka i Härjedalen, då tre unga miste livet. Foto:

Beslut om haveriutredning dröjer

Olyckor

Det finns ännu inga svar på vad som orsakade söndagens bussolycka i Härjedalen, då tre unga miste livet. Statens haverikommission har avslutat sin undersökning på olycksplatsen men ännu inte fattat beslut om en eventuell haveriutredning.

— Vi håller fortfarande på med vår förstudie. Vi har samlat information genom platsbesök och vi har undersökt fordonet. Nu ska vi begära in mer material för att ha som underlag för ett beslut, säger haveriutredare Alexander Hurtig.

Att fatta beslut om att öppna en haveriutredning kan ta upp till en vecka. Alexander Hurtig vill inte säga något om vad förstudien har givit hittills.

— Jag kommenterar inte någon del av innehållet i utredningen. Vi kommer att presentera alla våra resultat i en eventuell rapport.

Fortsatta förhör

Polisutredningen om olyckan fortsätter i dag med teknisk undersökningen av olycksbussen och förhör.

— Vi kommer att fortsätta att hålla förhör, i den mån det är möjligt, med dem som vårdas på sjukhus, säger Peder Jonsson, kommunikatör vid polisen i Jämtland.

Ingen är delgiven misstanke om brott i samband med olyckan.

Enligt Peder Jonsson kommer utredningen att pågå i flera veckor.

— Nu är det bara idogt utredningsarbete som gäller, säger han.

Livshotande skadad

Tre skolungdomar från Ängskolan i Skene miste livet när bussen körde av vägen. 23 av de 59 personerna ombord – 52 ungdomar och sju vuxna – skadades och fördes till olika sjukhus.

En 14-årig flicka har livshotande skador och vårdas på intensiven på Akademiska sjukhuset i Uppsala. På tisdagsförmiddagen uppgav sjukhuset att hennes tillstånd är stabilt.

Högstadieeleverna skulle till Klövsjö för att åka skidor. Busschauffören hade kört en sträcka på närmare 60 mil från Västergötland och befann sig cirka två mil söder om Sveg när olyckan inträffade klockan sju på söndagsmorgonen. De flesta låg och sov när bussen av okänd anledning välte ned i diket.

Fakta: Bussolyckan i Härjedalen

Larmet om bussolyckan kom klockan 07.07 på morgonen söndagen den 2 april.

En buss med 59 personer – 52 ungdomar och 7 vuxna – hade åkt av vägen och hamnat på sidan.

Tre ungdomar omkom. Över 20 personer behövde sjukhusvård, varav fem för allvarliga skador.

Bussresan hade startat klockan 22 på lördagskvällen från Skene i Västergötland.

Polisen har inlett en förundersökning för att utreda olycksorsaken.