En Boeing 737 Max 8 från flygbolaget Norwegian landar på Kastrups flygplats i Köpenhamn efter en flygning från Dubai. Norwegian är ett av en rad flygbolag som slutar flyga med sina flygplan av den aktuella modellen. Foto:

EU stänger luftrum för olycksplan

Ekonomi

Den europeiska luftfartsmyndigheten EASA stoppar nu alla flygningarna med modellen Boeing 737 Max 8 efter söndagens krasch i Etiopien. Flera länder och flygbolag har tidigare under tisdagen självmant stoppat all trafik med den olycksdrabbade modellen.

Ett tiotal flygbolag beslöt redan före EASA:s besked att tillvidare stoppa flygtrafiken med 737 Max 8.

— Vi kommer att sluta flyga den här flygplansmodellen i våra flygbolag just nu. Vi behöver mer tid att diskutera den här frågan och prata med tillverkaren. Vi kommer att informera alla våra kunder som är bokade från och med morgondagen på respektive flight om hur de påverkas, säger Adam Györki, kommunikationschef på TUI.

Också Norwegian kommer boka om resenärerna på andra avgångar.

"När luftfartsmyndigheter kommer med rekommendation om detta så följer vi naturligtvis deras riktlinjer. Vi beklagar att passagerare drabbas av detta men säkerheten för våra passagerare och anställda kommer alltid först", säger Tomas Hesthammer, chef för Norwegians flygningar, enligt pressmeddelandet.

Transportstyrelsen följer EASA

Transportstyrelsen meddelade på tisdagsförmiddagen att situationen löpande utvärderas. Efter EASA:s besked stoppar myndigheten nu officiellt flygplansmodellen.

"Det kan verka frustrerande att ett sådant här beslut dröjer. Men vi har följt de procedurer som finns för detta internationella samarbete. Och nu agerar vi på fakta från rätt instans", säger Gunnar Ljungberg, avdelningsdirektör för Sjö och luft på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Två olyckor

Helgens dödsolycka i Etiopien där 157 personer omkom var den andra på kort tid. Ett plan av samma modell störtade i Indonesiens huvudstad Jakarta förra hösten och alla 189 personer ombord omkom.

Händelserna, och reaktionerna på dödsolyckorna, har fått Boeings aktiekurs att backa brant. Boeings kurs hade vid 20-tiden svensk tid fallit ytterligare drygt 5,6 procent på USA-börsen.

Som en försiktighetsåtgärd stoppar EASA även alla flygningar med Boeing 737 Max 9, inom samt till och från EU.

Fakta: Här får Boeing 737 Max 8 flygförbud

Ett antal länder och flygbolag har stoppat trafiken med Boeingplan av modellen 737 Max 8 sedan två olyckor inom loppet av några månader har inträffat med flygplanstypen.

I oktober i fjol omkom 189 personer ombord på ett Lion Air-plan i Indonesien och i söndags omkom 157 personer ombord på ett Ethiopian Airlines-plan i Etiopien.

Omkring 350 plan av modellen 737 Max 8 är i drift världen över för tillfället.

Länder som tagit Boeing 737 Max 8 ur bruk:

Australien, Singapore, Norge och EU har helt förbjudit planet att färdas i landets luftrum.

Kina har stoppat planens inrikesflygningar.

Indonesien har gett elva plan av typen Boeing 737 Max 8 flygförbud.

Sydkoreas transportmyndighet uppger att två plan som flygs av bolaget Eastar Jet fått flygförbud och ska undersökas.

Mongoliet har ett plan av den aktuella modellen som har fått flygförbud.

Också Indien stoppar användningen av flygmodellen.

Flygbolag som tagit Boeing 737 Max 8 ur bruk:

Aeromexico, Mexiko

Aerolineas Argentinas, Argentina

Comair, Sydafrika

Cayman Airways, Kajmanöarna

Ethiopian Airlines, Etiopien

Eastar Jet, Sydkorea

Gol Airlines, Brasilien

Icelandair, Island

Jet Airway, Indien

MIAT Mongolian Airlines, Mongoliet

Norwegian, Norge, Sverige med flera

Royal Air Maroc (RAM), Marocko

TUI, flera länder, bland dem Sverige

Turkish Airlines, flera länder