Gianluigi Buffon lämnar Juventus efter säsongen. Arkivbild. Foto:

Buffon: "Har fått några spännande förslag"

Fotboll

För två veckor sedan hade Gianluigi Buffon bestämt sig för att sluta.

Nu är han inte riktigt säker längre.

— Jag fick några spännande förslag, säger 40-åringen efter att ha meddelat att han lämnar Juventus efter säsongen.

Buffon har varit en av världens bästa fotbollsmålvakter i nära två decennier. I princip lika länge, i 17 år, har han tillhört italienska Juventus. Men nu har han bestämt sig för att lämna klubben.

Ligamatchen hemma mot Verona på lördag blir hans 640:e och sista match för Turinklubben. Inför matchen har Juventus redan säkrat Serie A-titeln för sjunde året i rad och dessutom vunnit den italienska cupen för fjärde året i följd.

— Att få avsluta det här äventyret med två nya titlar var viktigt, säger Gianluigi Buffon på en presskonferens.

Vad som händer härnäst för 40-åringen, som gjorde sin första Serie A-match som 17-åring 1995, är inte helt bestämt.

Mediespekulationer talar om erbjudanden från toppklubbar i Europa som Liverpool, Real Madrid och Paris Saint-Germain. Själv säger han att han ska ge sig några dagar för att fundera på framtiden.

— Vad jag ska göra? På lördag ska jag spela en match och det är det enda som jag vet helt säkert.
— För 15 dagar sedan var jag säker på att jag skulle lägga av, men sedan fick jag några spännande förslag, som gäller både på och utanför planen. När det handlar om utanför planen så kom det mest intressanta erbjudandet från (Juventus ordförande Andrea) Agnelli.

"Gigi" Buffons spelarkarriär har varit fylld av titlar. I Parma vann han både Uefacupen, italienska supercupen och italienska cupen. Efter flytten till Juventus har han vunnit ligan nio gånger, cupen fyra gånger och italienska supercupen fem gånger,

Ingen har heller gjort fler landskamper för Italien, 176 stycken, och Buffon har ett VM-guld från 2006 och ett EM-silver från 2012 att se tillbaka på. Vid fem tillfällen har han utsetts till världens bästa målvakt, senast förra året.

Fakta: Gianluigi Buffon

Född: 28 februari 1978 i Carrera, Italien (40 år).

Längd: 191 cm.

Vikt: 92 kg.

Position: Målvakt.

Seniorklubbar: Parma 1995–2001, Juventus 2001–2018.

Klubbmeriter i urval: Uefacupmästare 1999 med Parma. Italiensk ligamästare nio gånger med Juventus. Italiensk cupmästare fyra gånger med Juventus.

Landslagsmeriter: VM-guld 2006 och EM-silver 2012.

Rekord: Flest landskamper för en italiensk herrspelare (176). Flest minuter utan insläppt mål i Serie A (974). Näst flest Serie A-matcher (639, bakom Paolo Maldinis 647).