Centerns partiledare Annie Lööf talade på politikerveckan på Järvafältet i dag. Foto:

C vill öka jämställdheten i integrationen

Politik

Centerledaren Annie Lööf hade med sig förslag för ökad jämställdhet när hon talade på Järvaveckan. Genom att till exempel betala ut försörjningsstöd till båda föräldrarna i en familj hoppas hon att kvinnors ekonomiska makt ska öka.

Annie Lööf ägnade en stor del av sitt tal på Spånga IP i nordvästra Stockholm åt jämställdhet. Enligt Lööf har mindre än hälften av alla kvinnor i landets utsatta områden ett jobb. Och det tar flera år längre tid för en utrikes född kvinna att få jobb jämfört med männen. I Rinkeby, strax intill, tjänar hälften av kvinnorna mindre på ett helt år än vad genomsnittssvensken gör på en månad, säger Lööf.

— Det gör mig så innerligt förbannad att människors förutsättningar i livet så uppenbart påverkas av vilket kön man har, säger hon.

Som barnbidraget

Centern föreslår därför att lagen ska ändras så att utbetalningen av försörjningsstödet går till både mannen och kvinnan i en familj. På samma sätt som barnbidraget fungerar.

— Många kommuner vittnar om att pengarna månad efter månad betalas ut till mannen i familjen. Att samhället på så sätt per automatik ger mannen kontroll över hushållets ekonomi, säger Annie Lööf.

I Växjö och Tingsryd har man redan genomfört detta och Centern tycker att det borde ske i hela landet.

Kräva aktivitet för stöd

Ett annat förslag är att kräva aktivitet för att få försörjningsstöd, till exempel svenskstudier, praktikplats eller jobbsök. Centern vill även satsa 40 miljoner kronor på "integrationsförskolor", där barnet går till förskolan med särskilt fokus på jämställdhet samtidigt som föräldern går på SFI-kurs i samma byggnad.

— Integration och jämställdhet. Det är frågor som valet i höst måste handla om. Att de som i dag inte känner sig som en del av samhället kan erbjudas en väg in i samhället, säger Annie Lööf.

Fakta: Järvaveckan 2018

Järvaveckan anordnas på Spånga IP i Stockholmsstadsdelen Tensta. Festivalen är öppen mellan klockan 15.30 och 20.00 den 9-17 juni.

Varje dag står ett politiskt parti för huvudtalet.

Lördag 9 Juni, Feministiskt initiativ

Söndag 10 Juni, Liberalerna

Måndag 11 Juni, Centerpartiet

Tisdag 12 Juni, Kristdemokraterna

Onsdag 13 Juni, Miljöpartiet

Torsdag 14 Juni, Moderaterna

Fredag 15 Juni, Sverigedemokraterna

Lördag 16 Juni, Vänsterpartiet

Söndag 17 Juni, Socialdemokraterna

Källa: Järvaveckan.se