• Spelningen på Statement är en av Cleos första på länge, och att hon dessutom är gravid berättar hon påverkar rösten. Foto:
  • Cleo uppträdde på Statement festival under fredagskvällen. "Stämningen fanns ju till hundra tusen procent i kväll", säger hon. Foto:
1/

Cleo: Önskar att man alltid fick känna så

Musik

Rapparen Cleo var en av dem som erbjöd sig spela på festivalen Statement redan när den var på idéstadiet.

På fredagen genomförde hon en av kvällens sista spelningar.

— Det finns så många nivåer i varför det är fett att vara här, säger hon.

Redan när Emma Knyckare lade ut ett Instagraminlägg om planer på att faktiskt genomföra en mansfri festival nappade Cleo, eller Nathalie Missaoui som hon egentligen heter.

Nu har Statement både blivit verklighet och genomfört sin första dag – en festival där cis-män inte är välkomna, som en reaktion på fjolårets stora antal festivalövergrepp.

— Det känns så stort att den här festivalen blev av. För mig blir det väldigt starkt när någon reagerar på någonting och sedan går till handling. Jag får rysningar av sådant, säger Cleo.

Van vid publiken

Cleo har själv etablerat sig som en feministisk rappare och är bland annat engagerad i föreningen Fatta, som arbetar mot sexuellt våld. Hon berättar att hon är van att uppträda inför en feministisk publik och säger att festivalens målgrupp skapar ett lugn i henne.

— Det är ett slags trygghetskänsla som jag tror att säkert många känner på området, jag tror att det avspeglar sig på publiken, på artisterna, backstage, överallt. Det är unikt. När man hamnar i separatistiska forum är just trygghetskänslan den starka grejen, och det är rörande, för man önskar att man alltid fick känna så.

"Viktigt få pausa"

TT: Varför tycker du att den här festivalen är viktig?

— Det här är en kamp som pågår och har pågått så himla länge. Folk som är engagerade i det här har hållit på så många generationer innan oss. Det är jätteviktigt för oss att få pausa, vara med varandra och att ha roligt, utan problem, utan hot. När vi kommer ut från den här världen fortsätter samma grejer att hända där ute.
— Den här festivalen kommer inte förändra världen i sig själv, men den kommer att vara en liten pusselbit i ett stort pussel som vi håller på att lägga, säger Cleo.

Fakta: Statement

Statement är en festival där bara kvinnor, icke-binära och transpersoner är välkomna. Som initiativtagare står Emma Knyckare.

Festivalen har stött på kritik på grund av att de stänger ute cis-män – alltså män vars biologiska kön överensstämmer med deras juridiska, sociala och upplevda kön – och Diskrimineringsombudsmannen prövar fallet. De har däremot meddelat att de inte hinner ge något besked innan festivalen arrangeras.

På Statement spelar bland andra Rebecca & Fiona, Frida Hyvönen, Jenny Wilson, Beatrice Eli, Girlschool och Joy.

Festivalen pågår mellan 31 augusti och 1 september på Bananpiren i Göteborg.