Martin Wannholt, partiledare för Demokraterna i Göteborg. Arkivbild. Foto:

Demokraterna större än S och M i Göteborg

Politik

Med mindre än fyra veckor kvar till valet är Demokraterna största parti i Göteborg, visar en ny opinionsundersökning från Sifo som beställts av Göteborgs-Posten.

18,9 procent av göteborgarna skulle rösta på partiet, vars främsta fråga är att stoppa bygget av Västlänken, enligt undersökningen. Detta medan 16,7 procent skulle rösta på Moderaterna, 14,6 procent på Vänsterpartiet och 14,2 procent på Socialdemokraterna.

Ingen av förändringarna som skett i opinionen jämfört med väljarbarometern som gjordes i juni är statistiskt säkerställda.

Demokraterna beskriver sig själva som ett parti som vill vara "den samlande demokratiska kraften som är lösningsorienterade och inte fast i en traditionell höger- eller vänsterskala".

— Demokraterna ligger signifikant över Moderaterna. Det var kanske omvälvande i april, nu ligger det kvar under valrörelsens sista veckor, men det är fortfarande sensationellt, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till GP.

Fakta: Sifos lokala väljarbarometer i augusti

Väljarbarometern är gjord i en slumpmässigt utvald webbpanel. Den innefattar intervjuer med 1 155 röstberättigade invånare i Göteborgs stad.

De tillfrågades åldrar är mellan 18 och 79 år.

14,6 procent av de tillfrågade uppgav att de var osäkra på vilket parti de ska rösta på.

Undersökningen är gjord mellan 1 juni och 15 augusti i år.

V: 14,6

S: 14,2

MP: 5,6

C: 4,2

L: 6,8

M: 16,7

KD: 2,0

SD: 9,9

Fi: 3,2

Vägvalet: 2,2

Demokraterna: 18,9

Övriga: 1,8

Källa: GP/Sifo