• Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump vid Apec-mötet i november 2017. Arkivbild. Foto:
  • President Donald Trump. Arkivbild. Foto:
  • President Vladimir Putin. Arkivbild. Foto:
  • Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump möts vid ett historiskt möte i Helsingfors. Arkivbild från 28 juni. Foto:
1/

Demonstranter laddar inför Trump och Putin

Finland

Stora demonstrationer väntas i Helsingfors inför måndagens amerikansk-ryska toppmöte mellan presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin. Den största demonstrationen inför det historiska mötet kretsar kring demokrati och mänskliga rättigheter.

Mänskliga rättigheter, miljöfrågor, pressfrihet och demokrati. Det är frågor som Helsinki Calling vill lyfta fram, ämnen som arrangörerna inte förväntar sig att presidenterna själva kommer att behandla. Demonstrationen äger rum på söndagen i den finska huvudstaden, dagen före toppmötet mellan presidenterna.

— Vi förväntar oss över 10 000 deltagare, säger Katri Ylinen, en av arrangörerna.

"Mediesexigt möte"

Bakom Helsinki Calling ligger gruppen Helsinki for Human Rights som består av bland annat författare, forskare och aktivister. Demonstranterna vill också betona vikten av ett brett internationellt samarbete.

— Vi kritiserar samtidigt det att två ledare för stormakterna har ett mediesexigt möte på tu man hand, säger Ylinen till Svenska Yle.

Proryska och proamerikanska krafter kommer också att synas i demonstrationstågen. Den finsk-ryska föreningen Rufi har meddelat att den anordnar en demonstration "som motvikt till russofobi och hat".

Helsinki loves Trump

Nyligen dök det också upp en grupp på Facebook som kallar sig Helsinki Loves Trump, som samlat över 1 200 medlemmar. Grundaren Markus Bunders uppger att han inte är förvånad över intresset.

— Det är många som känner sig fjärmade från den offentliga diskussionen. Om man talar till dem kan man också locka med dem, säger Markus Bunders till nyhetsbyrån SPT.

Bunders är sannfinnländare men uppger att Helsinki Loves Trumps evenemang inte har med partipolitik att göra. Det handlar inte heller om en demonstration, säger han:

— Vi är med som privatpersoner. Vi ska vara glada, positiva och le stort.

Fakta: Helsinki Calling största demonstrationen

Finland är i världens blickfång på måndag då USA:s president Donald Trump möter Rysslands president Vladimir Putin.

Redan på söndagen väntas flera stora demonstrationer äga rum. Helsinki Calling ser ut att bli den största av dem. Drygt 2 200 personer har i skrivande stund meddelat på Facebook att de ska delta, och ytterligare 8 000 personer har markerat att de är intresserade. Evenemanget är partipolitiskt obundet och demonstrationen vill föra fram ämnen som Putin och Trump inte väntas diskutera.

Helsinki Loves Trump är en grupp som Markus Bunder har skapat på Facebook och som fick 1 200 medlemmar på tio dagar. Bunders har varit noga med att påpeka att evenemanget inte är en demonstration och att medlemmarna som deltar gör det som privatpersoner. Medlemmarna planerar att möta Donald Trump på flygplatsen och föra fram en positiv bild av Finland.

Representanter från Samlingspartiets ungdomsförbund kommer också att synas på gatorna i Helsingfors. Enligt samlingspartisterna för Trump och Putin en dålig politik.

Källor: SPT med flera.