Rättegången mot Bill Cosby har ogiltigförklarats. Foto:

Cosby släppt – rättegången ogiltigförklarad

Nöje
annons

Rättegången mot komikern Bill Cosby ogiltigförklaras eftersom juryn inte kunnat enas i skuldfrågan.

Nu har åklagarna fyra månader på sig att väcka ett nytt åtal.

Efter över 50 timmars överläggningar var de tolv jurymedlemmarna i rättegången mot Bill Cosby fortfarande inte överens. Därför beslutade domaren i dag att ogiltigförklara rättegången, vilket betyder att tv-stjärnan går fri.

— Detta är vad som händer. Juryn fastnar när en åklagare försöker sätta någon i fängelse för något som inte presenteras i rättssalen, säger en av Cosbys advokater, Angela Agrusa, rapporterar Reuters.

Enligt åtalet ska den 79-årige komikern ha drogat och förgripit sig sexuellt på baskettränaren Andrea Constand för 13 år sedan. Men enligt advokaterna var Cosby och Constand älskare.

Distriktåklagaren Kevin Steel sade under presskonferensen efter rättegången att han var besviken på utgången men att de kommer ta fallet vidare så snabbt som möjligt:

— Bara för att en dom inte nås i ett fall betyder det inte att det kommer att bli så nästa gång.

Åklagarsidan har fyra månader på sig att väcka ett nytt åtal.

Även Gloria Allred som representerat flera kvinnor i fallet kommenterade utgången:

— Det är för tidigt att fira, Cosby. Omgång två väntar runt hörnet.

Totalt har upp mot 60 kvinnor de senaste åren anklagat skådespelaren för att ha sexuellt förgripit sig på dem. Men det är bara Andres Constands fall som nått rättsalen, detta då många av anklagelserna var för gamla.

Linda Kirkpatrick är en av kvinnorna. Hon var på plats utanför domstolen och kommenterade domarens beslut så här:

— Han trodde han kunde begrava oss. Han visste inte att vi var frön som gror. Vi vill ha förändring och avslöja våldtäktskulturen i ett land där offer känner skam och skuld.

Cosby har under hela rättegången nekat till anklagelserna.

Stjärnan slog igenom som ståuppkomiker och tv-skådespelare på 60-talet. Mest känd är han för "The Cosby Show" ("Cosby" i Sverige), som sändes mellan 1984 och 1992. Komediserien är en av de mest framgångsrika genom tiderna.

Anklagelser om sexuella övergrepp riktades mot stjärnan redan på 80- och 90-talen, men varken myndigheter eller medier ville tro på kvinnorna.

Bakgrund: Cosby-rättegången

Bill Cosby anklagas för att ha drogat och ofredat Andrea Constand i komikerns hem i Montgomery county, Pennsylvania, 2004.

Constand och Cosby har tidigare förlikats i ett civilrättsligt mål 2006, men 2015 togs fallet upp igen när nya bevis hade framkommit.

Ett 60-tal kvinnor har anklagat den i dag 79-årige Cosby för såväl våldtäkt som sexuella övergrepp. Nästan alla uppger att de blivit drogade. Tidsperioden för de påstådda händelserna sträcker sig från 1965 till 2008.

Åklagarna valde ut 13 kvinnor och bad domaren att ta med deras vittnesmål som del av bevisföringen, detta för att kunna styrka att Cosbys beteende är ett mönster.

Men bara en, vars namn inte är offentliggjort, godkändes. Hennes vittnesmål har tagits upp i rättegången då domaren Steven O'Neill fattade beslutet baserat på "noggrant övervägande av bevisvärdet."

Förhandlingarna har varit långa och snåriga. Cosbys advokater har bland annat hävdat att komikern är i det närmaste blind och därför inte kan åtalas.

Juryn består av tolv personer, sju män och fem kvinnor. Cosby har hela tiden nekat till anklagelserna.

annons

Mest delat denna vecka