Sven-Göran Rystedt, Gabriella Persson och Johan Karnestrand fick på torsdagen återvända hem efter evakueringen från Karlstrand i Ljusdalstrakten. Varma kramar delades ut. Foto:

Glädjen vid återvändandet efter evakueringen

Bränder

"Tut, tuuuut" – en bilist glädjetutar åt grannarna hemma i Huskölen – nu får de boende återvända efter att ha varit evakuerade i brändernas spår.

— Välkommen hem, Gabby, ropar Sven-Göran Rystedt, som har varit evakuerad från grannbyn Karlstrand sedan förra veckan, när Gabriella Persson Turdell tutat färdigt och parkerat vid sin gård på höjden vid Ljusnan.

Sju dagar har gått sedan de evakuerade, nu är de bland de första att komma tillbaka.

Sven-Göran Rystedt har kunnat vara i trakterna medan han arbetat på kraftstationen, och på så vis har han kunnat informera oroliga grannar och vänner en del om läget.

— Han är min hjälte, säger Gabriella Persson Turdell efter att ha gett honom en lång och varm kram i solen utanför den röda gården.
— Nu ska jag vattna lite blommor som börjat dö, säger hon till TT:s utsände.

Många evakuerade

Ännu är det många andra i Ljusdalstrakten som är evakuerade.

— Vi gör prioriteringar hela tiden om vilka områden boende kan återvända till. Att bekämpa branden och i följden av det kunna få tillbaka boende, säger räddningsledaren Robert Strid.

TT: Hur vill du beskriva det område som de återvänder hem till?

— Det har varit rökspridning dit, så det är svårt att säga exakt hur det ser ut. Men vi har inte haft brand dit. Förhoppningsvis ska de komma tillbaka till ett ganska oskadad område, säger Strid.

"Inte färdigt ännu"

Avspärrningarna till Huskölen är alltså hävda, men det lugnar inte Gabriella Persson Turdell helt och hållet.

— Jag tänker inte bo här, aldrig i livet. Det knastrar ju när du går, säger hon.
— Nej, det här är inte färdigt ännu, säger Sven-Göran Rystedt.