Hittills har den kinesiska marknaden varit stängd för svensk export av griskött, men nu har processen mot ett så kallat landsgodkännande tagit ett stort kliv framåt. Arkivbild. Foto:

Ett steg närmare grisexport till Kina

Ekonomi

Processen som öppnar för export av svenskt griskött till Kina har tagit ett stort kliv framåt.

Det är goda nyheter för svensk grisnäring – världens största marknad för griskött hägrar.

Förra året importerade Kina 2,2 miljoner ton griskött och landet konsumerar hälften av allt griskött som produceras i världen. Branschorganisationerna bedömer att tillgång till den kinesiska marknaden skulle innebära en inkomstförstärkning på minst 150 miljoner kronor om året för svensk grisnäring.

— Kina har världens största medelklass, en ung och urban medelklass som efterfrågar det vi står för, säger Magnus Därth, vd på Kött- och Charkföretagen.

Många andra EU-länder har redan ett så kallat landsgodkännande för export till Kina. Sverige har nu kommit så långt i förhandlingarna med Kina att ett utkast till protokoll för landsgodkännande finns på plats. Magnus Därth hoppas på att detta kan skrivas under på ministernivå i Sverige och Kina före sommaren. I så fall skulle exporten kunna komma i gång 2019.

En fördel är att kineser också äter andra delar av grisen än vad svenskar gör, till exempel grisfötter, magsäck och grisben. De här delarna från svenska grisar exporteras i dag till bland annat Ukraina, Vitryssland och vissa afrikanska länder. Om de i stället kan säljas i Kina blir inkomsterna större.

— Det här är egentligen skälet till att vi ska hålla på med internationell handel. Vi har ju så olika preferenser och internationell handel går ut på att matcha preferenser med tillgång på ett optimalt sätt, säger Magnus Därth.

Med ett landsgodkännande kommer det i framtiden också att finnas möjlighet att exportera premiumprodukter till Kina, tror han.

— Hälsa och livsmedelssäkerhet är i fokus i Kina och det gör marknaden väldigt intressant för oss, det är en marknad som vi måste vara med på.

Fakta: 2,6 miljoner grisar om året

I Sverige föds det upp ungefär 2,6 miljoner grisar om året. Den svenska köttexporten är förhållandevis liten.

Efterfrågan på svenskt kött i Sverige ökar och prisnivån är just nu högre än någonsin.

Ett avtal med Kina skulle öka möjligheten att få bättre betalt för de delar av grisen som svenska konsumenter inte är beredda att betala så mycket för.

Exempelvis är priset på sidfläsk i nivå med fläskfilé i Kina.

Den kinesiska konsumtionen av griskött har ökat med 142 procent mellan 1990 och 2017.

Källor: LRF och Magnus Därth, vd för Kött- och Charkföretagen