• Polisens tekniker undersöker brottsplatsen i Finsbury Park i norra London. Foto:
  • Foto:
1/

Finsbury Park-attacken: Detta vet vi

Storbritannien
annons

Minst en människa dödades och ett tiotal skadades när en 48-årig man körde in i människor som var på väg hem från en moské i London. Det här vet vi om händelsen:

20 minuter efter midnatt fick polisen larm om att människor blivit påkörda av en skåpbil i närheten av en moské på Seven Sisters Road i Finsbury Park i norra London. Troende var på väg ut från moskén, som är en av de största i Storbritannien, efter kvällsbönen under fastemånaden ramadan.

Polis och räddningstjänst kunde direkt konstatera att en person mist livet. Åtta skadade vårdas på tre olika sjukhus, medan två personer med lättare skador fick vård på plats. Samtliga offer är muslimer och två av de som vårdas på sjukhus har enligt polisen mycket allvarliga skador.

Föraren av bilen – en vit 48-årig man – hölls fast av allmänheten och kunde sedan gripas av polis. Inga andra misstänkta har identifierats. Polisen utreder händelsen som ett terrordåd, men vill inte säga något om motivet till dådet. Men enligt flera ögonvittnen ska den misstänkte ha sagt att han "ville döda muslimer".

Premiärminister Theresa May säger att polisen betecknade det som en terrorhändelse inom åtta minuter. Hon kallar dådet för "en attack mot muslimer" och säger att det är "precis lika vedervärdigt" som tidigare terrordåd.

Londons borgmästare Sadiq Khan kallar det för "en fruktansvärd terroristattack" och skriver på Facebook att polisen satt in extra resurser för att lugna människor, "särskilt de som firar ramadan".

Källor: Metropolitanpolisen, AFP, Reuters, The Guardian, BBC

annons

Mest delat denna vecka